Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

STRANGE DAYS

23/01/2015 - 21/03/2015 @ SBK Breda

Erwin Thomasse, Maartje Folkeringa, SPIELEREI (Johan Moorman) en Mike Moonen

Vernoemd naar de film Strange Days (1995) en het gelijknamige nummer van The Doors waaraan de film zijn titel ontleedde, presenteert SBK Breda de tentoonstelling Strange Days.

In de film is Lenny Nero, een voormalig politierechercheur, een handelaar in data-discs. Deze discs bevatten opnames van herinneringen en emoties. Hij verkoopt disks met allerlei ervaringen, of het nu overvallen, of vrijpartijen zijn. Zijn vriendin heeft hem verlaten en hij hoopt haar terug te winnen. In de tussentijd draait hij zijn grote collectie datadisks met herinneringen aan haar af.

Het werk van de kunstenaars in Strange Days onderscheidt zich in het gebruik van communicatieve beeldtaal. Door gebruik van elementen uit bijvoorbeeld religie, wetenschap of reclame, ontstaan onverwachte associaties en nieuwe beelden. Hierdoor wordt er eerder een beroep gedaan op de emotie, dan op het intellect van de toeschouwer.
Zo ziet Erwin Thomasse occulte boodschappen in opmerkelijke hoek. Zijn tekeningen, collages en assemblages bestaan uit haast maniakale handelingen enerzijds en ‘makkelijke’ maar geniale ingrepen anderzijds. De symbolische trofeeën van Maartje Folkeringa vereren uiterlijkheden en opsmuk. Ze hebben ontzag voor prestige die nooit helemaal concreet wordt en geven emotie aan onpersoonlijke en industriële materialen zoals acryl en aluminium. De ruimtelijke werelden van Johan Moorman (SPIELEREI)  doen denken aan retro computer games, het werk van de graficus Escher, of illustraties uit oude Lego catalogi. Zijn grafiek en muurschilderingen zijn altijd overgoten met een Anti-Design saus, maar tegelijkertijd stijlvol in kleurkeuze, lijnvoering en vormtaal. Mike Moonen speelt met lulligheid en banaliteit. En zoekt de confrontatie met deze begrippen; ook in de beeldende kunst: De associaties die zijn eenvoudige digitale MS Paint krabbels oproepen, worden in een animatie met een dikke knipoog onderuit gehaald.

Strange eyes fill strange rooms
Voices will signal their tired end
The hostess is grinning
Her guests sleep from sinning
Hear me talk of sin
And you know this is it
Yeah!

(Strange Days – The Doors, 1967)