Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Rogier Arents x New Window: One Window #1

05/09/2015 - 24/09/2015 @ SBK Breda

New Window is een platform dat inzicht geeft in het maakproces van kunst en design. In samenwerking met kunstenaars en ontwerpers wordt nieuw werk ontwikkeld, waarbij de totstandkoming ervan gedeeld wordt met het publiek.

Voor het One Window #1 project nodigde New Window drie kunstenaars uit nieuw werk te maken, waarbij allen hetzelfde startpunt meekregen: één zeefdrukraam van 140×100 cm.

‘A sequence of operations’ – New Window × Rogier Arents (onderdeel van One Window #1)

Eén van deze 3 kunstenaars is Rogier Arents. Hij is actief in het grensgebied van kunst, design en wetenschap. Uit de fascinatie voor o.a. wetenschap ontstaan tekeningen, films, installaties en producten. Daarbij is ook de wisselwerking tussen digitaal en analoog een terugkerend thema.
In 2012 studeerde hij af aan de Design Academy in Eindhoven.

“Mijn composities zijn gebaseerd op close-ups van ‘gradient prints’ die ik eerder maakte, en computer generated images (CGI) waarin ik algoritmes gebruikte.

Voor NEW WINDOW heb ik een systematische manier van zeefdrukken gehanteerd, die ik ontwikkeld heb tijdens mijn artist–in–residence project bij Grafisch Atelier Daglicht Eindhoven.
In dit proces gebruik ik 3 kleuren: Cyaan, Magenta en Geel; elke drukgang krijgt één laag van elke kleur.
Door de genoemde primaire kleuren over elkaar heen te drukken, ontstaan ook de kleuren paars, groen, rood en zwart. Inclusief wit komen we op 8 kleuren in totaal. Ik ga uit van een vierkante print, zo kan ik het papier bij elke stap, 90 graden draaien en zijn er 4 verschillende posities mogelijk.

Ik heb gekozen om te werken met een patroon van cirkels (of punten). Door overlapping van kleine en grotere cirkels, ontstaan er extra grafische details.
Het raster van punten, wordt in een compositie van ronde stickers op het zeefdrukraam geplakt. Bij elke drukgang haal ik er stickers af waardoor er steeds meer inkt door de zeef op de drager, het papier, kan komen. Ik herhaal dit proces 5 keer, totdat alle stickers verwijderd zijn.

Dit resulteert in één collectie van 50 prints: ‘A sequence of operations’. Deze collectie is ook op te delen in 10 reeksen van 5 prints, die in compacte vorm het verloop van het werkproces tonen. Uiteraard werkt elk van deze 50 unieke prints ook individueel sterk. Ik zie elke zeefdruk als een still uit een film; onderdeel van een groter geheel, maar op zichzelf staand ook sterk.”

Bij SBK Breda zullen een aantal van die reeksen van 5 zeefdrukken te zien zijn.