Blijf op de hoogte!

SBK-prijzen voor de 6e keer uitgereikt
Amsterdam / 13-10-2019

Tijdens de goedbezochte opening van de expositie SBK Sprouts Young Talents 2019 op 13 oktober in de Amsterdamse Loods 6 op het KNSM-eiland, zijn voor het derde jaar de SBK Sprouts Young Talent Award en de SBK - Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs uitgereikt.

De tweekoppige jury, Reyn van der Lugt, kunstverzamelaar en voormalig directeur Groninger Museum en Laurie Cluitmans, conservator hedendaagse kunst Centraal Museum Utrecht, kozen dit jaar samen met het artistiek team van SBK, twee kunstenaars uit als winnaar van de SBK Young Talent Award: Iriée Zamblé en Tibor Dieters. Zij werden uit een line-up van 31 net afgestudeerde jonge kunstenaars, een selectie van Nederlandse kunstacademies, gezien als ‘meest veelbelovende talenten’ van hun lichting.

De SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs ging naar Stella Hyunji Kim. Deze laatste prijs, die door Patricia Fijneman en Hanneke Leemans namens de Stichting Otto Hetterscheid werd uitgereikt, is een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.

Alle drie de prijswinnaars verdienen hiermee een solo expositie bij één van de SBK-galeries. Ook koopt de Stichting Otto Hetterscheid een werk van Stella Hyunji Kim aan. 

Verandering van de standaard perceptie van het straatbeeld

Over het werk van Iriée Zamblé zei de jury: “We werden geraakt door deze serie expressieve en kleurrijke portretten. Deze schilder zoomt in op het alledaagse leven, de voorbijgangers op straat, in de supermarkt, bij de bushalte wellicht. Met de veelzeggende titel The default series richt ze zich echter ook op een verandering van de standaard perceptie van dat straatbeeld. Met haar eigen biculturele achtergrond, biedt ze een niet-wit perspectief. Mensen van kleur worden hier de standaard, niet de uitzondering.” 

Verassend in vorm en esthetiek

Over Tibor Dieters: “De kunstenaar zendt postpakketten rond naar diverse galeries in Nederland. In de dozen bevinden zich pinhole camera’s. Door de beweging van de dozen worden beelden gegenereerd die willekeurig lijken, verrassend zijn, maar ook een esthetische kwaliteit in zich
hebben. Door terug te keren naar één van de eerste fotografietechnieken weet hij op speelse wijze de autoriteit uit handen te geven en vragen te stellen over vorm en esthetiek.”

Levende geschiedenis

De jury van de Stichting Otto Hetterscheid zei over Hyunji Kim: “Het werk van Stella zoals het hier wordt gepresenteerd, is geïnspireerd op een belangrijke gebeurtenis uit het leven van deze jonge kunstenaar en haar ouders.
Het ouderlijk huis brandde vorig jaar volledig af. Hyunji Kim is er op bijzondere wijze in geslaagd deze gebeurtenis te transformeren naar landschappen van herinnering, zowel twee-als driedimensionaal, waarin vuur en vergankelijkheid, constructie en deconstructie belangrijke thema’s zijn. De ogenschijnlijk alledaagse materialen die zij gebruikt, zet zij volledig naar haar hand; de precisieingrepen voorzien het werk van een bedreigende schoonheid en brengen geschiedenis tot leven.
Vanuit hun verloren gegane wereld vormen de huiselijke objecten als bedden en gordijnen in hun aangetaste vorm een nieuwe werkelijkheid. Het werk van Kim geeft ons inzicht in de vaardigheden en toewijding van dit jonge talent, van wie wij in de toekomst zeker meer zullen horen.“ 

 SBK doet mee aan Kunstkoopregeling
Amsterdam / 09-07-2019

Het Mondriaanfonds heeft ons toegelaten tot de KunstKoop regeling om een nieuw en groter publiek te laten profiteren van deze gunstige regeling. De KunstKoopregeling stelt je in staat werk te kopen van Nederlandse kunstenaars met een aantrekkelijke betalingsregeling.

Als kunstkoper betaal je niet het totaalbedrag ineens, maar sluit je een renteloze lening af. Wil jij een werk graag kopen, dan betaal je 10% aan, en vervolgens los je maandelijks in maximaal drie jaar tijd de rest van het bedrag af zonder rente. Het Mondriaan Fonds vergoedt de rente voor de lening direct aan de bank: 100% kunst | 0% rente.

Naast SBK doen zo’n 120 galeries mee verspreid over het hele land. SBK en de deelnemende galeries zijn door het Mondriaan Fonds geselecteerd op onder meer professionaliteit en hun tentoonstellingsprogramma. 

www.kunstkoop.nlNederlands talent in Biënnale van Venetië
Amsterdam / 09-05-2019

Wij feliciteren Remy Jungerman en Iris Kensmil met hun Nederlandse inzending voor de 58e Biënnale van Venetië.

Lees meer over de tentoonstelling The Measure of Presence, van 11 mei t/m 24 november te zien in het Nederlands paviljoen op de Biënnale van Venetië.

Galerie 23 heeft nog enkele zeefdrukken uit de Peepina-serie van Remy Jungerman te koop.


Foto: Gerrit Schreurs

Artist in residence Fally Sene Sow in Galerie 23
Amsterdam / 15-03-2019

Amsterdam was the first city outside his native city Dakar that Fally Sene Sow visited. Immediately he was mesmerized by the canals, the colors, the light and the people. That's why he painted a sign with ‘Feel good’ on the Amsterdam scene he created in the 3 (!) days he spent here after a residency in Madrid. During his first visit to Amsterdam he saw people skating on the frozen canals. Yesterday I visited his temporary studio at SBK Galerie 23 African Art. We know each other from earlier visits and I even saw him in Dakar years ago. Fally uses a very special technique: behind glass (spraycan)painting in combination with collages. Last year Black Achievement Month magazine was one of the sources of his Amsterdam piece. As well as red sand from the Namibian desert, that gallerist Fons Geerlings had bought. The red sand became the Amsterdam bricks. Fally showed me his recent innovation: a piece of flexiglass behind the glass on which he works. The orange colored sky feels like an abstract painting. Fally told me the photos of the work he posted are an instants hits with his family and friends and others artists in Senegal. What a wonderful image of Amsterdam to travel the world.

Annemarie de Wildt - Curator Amsterdam MuseumNieuwe vlog! Is kunst lenen verslavend?
Amsterdam / 01-03-2019

Cultuurvloggers 'My Daily Shot of Culture' heeft een nieuwe vlog gemaakt over twee van onze favoriete kunstleners. 
Is kunst lenen verslavend? Voor deze kunstliefhebbers wel! Jip bezoekt Ilse en haar vader: twee generaties aan kunstleners bij SBK Kunstuitleen & Gallerie en die het eigenlijk zijn gaan zien als een soort spelletje.

Bekijk de vlog hierWijziging dienstverlening SBK Eindhoven
Eindhoven / 02-02-2019

Vanaf zaterdag 2 februari 2019 is SBK Eindhoven alleen nog een inlever- en ophaalpunt. Onlangs hebben wij besloten om onze Brabantse vestigingen te bundelen en van SBK Breda onze centrale vestiging te maken in Noord- Brabant. 

In de Eindhovense vestiging worden niet langer exposities gehouden, maar werken uit de SBK-collectie zijn nog wel te zien in de bibliotheek van Eindhoven. Alle klanten van SBK Eindhoven hebben vorige week bericht gekregen over deze wijziging van de dienstverlening. Mocht je geen bericht hebben gekregen of nog vragen hebben over deze wijziging, dan kun je terecht bij het hoofdkantoor (020) 632 54 92.SBK Breda neemt deel aan Cultuurnacht
Breda / 26-01-2019

Heb jij altijd al meer willen weten over zeefdrukken? Kom dan tijdens de Cultuurnacht op zaterdag 26 januari naar SBK Breda. Bekijk de expositie The Silkscreen Show met (bij Grafische Werkplaats RAAF gemaakte) zeefdrukken van acht talentvolle Nederlandse kunstenaars en maak vervolgens zelf een zeefdruk op een tasje (tegen een kleine vergoeding). De Cultuurnacht Breda start vanaf 16.00 uur en duurt tot middernacht.

Meer info:www.cultuurnachtbreda.nl

 Winnaars bekend SBK-kunstprijzen
Amsterdam / 16-11-2018

Marwan Bassiouni en Joran van Soest ontvangen SBK prijzen

Tijdens de opening van de expositie SBK Sprouts Young Talents gisterenavond in Loods 6, Amsterdam zijn voor het vijfde jaar achtereen de Sprouts award en de SBK –Otto Hetterscheid Prijs uitgereikt. Dit jaar ontvangt Marwan Bassiouni de SBK Sprouts Young Talent Award en Joran van Soest de SBK-Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs. Zij zijn uit een line-up van 34 pas afgestudeerde jonge kunstenaars (een selectie van Nederlandse kunstacademies) gekozen als ‘meest veelbelovende talenten’ van hun lichting.

Lees hier het juryrapport van Marwan Bassiouni op Mister Motley

Lees hier het juryrapport van Joran van SoestUniek concept SBK Dordrecht en lokale ondernemers
Dordrecht / 31-08-2018

Zaterdag 1 september wordt met een feestelijk programma de deur van Het Magazijn geopend. 

Sinds 1 juli is op de Voorstraat in Dordrecht, waar SBK al sinds jaar en dag gevestigd is, een geheel nieuw concept voor de stad van start gegaan. In Het Magazijn bundelen Dordtse ondernemers en SBK Kunstuitleen & Galerie hun krachten. Met een combinatie van restaurant, stores, kunstuitleen en galerie biedt Het Magazijn een unieke ervaring. Om dit te vieren is er op zaterdag 1 september The Grand Opening. Wil je meer lezen over Het Magazijn en het openingsprogramma, lees hier verder.

Gelijk met de feestelijke opening van het verbouwde pand, gaat SBK Dordrecht met de expositie Higher Animals van start. Een selectie afgestudeerden van de Willem de Kooning Academie, Irma van Doornmalen, Puck Litaay, Perrine Philomeen, Lana Prins en Caio Vita, exposeert haar werk.PAROOL interviewt artdirector VYOO-team
Amsterdam / 20-06-2018

Mooi interview in het PAROOL vandaag over VYOO, een nieuw initiatief in de kunstuitleen van SBK Kunstuitleen & Galerie en Jungle Minds. Artdirector Frans Mettes (Jungle Minds) vertelt waarom iedereen die verrast wil worden met kunst, een abonnement op VYOO zou moeten nemen. Meteen aanmelden of eerst meer weten? Kijk op www.vyoo.nl.Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord