Met lef verzameld

Uit de SBK-Kerncollectie

 

SBK heeft ruim 40.000 uitleenbare kunstwerken in haar totale collectie van circa 4.500 verschillende kunstenaars, verzameld in een tijdsbestek van ruim 6 decennia. Daarin bevinden zich unieke stukken behorend tot verschillende stromingen en perioden binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis.

De kerncollectie is de pijler van onze gehele collectie. De kunstwerken die hier onderdeel van zijn, vormen zogezegd de kwalitatieve highlights. De kernwerken uit de SBK-collectie van kunstenaars die in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot (inter)nationale en regionale namen binnen de kunstwereld, vormen ook een kwaliteitsmeting voor de aankoop van nieuw werk van een nieuwe lichting kunstenaars.


Erwin Olaf

Bekijk dit filmpje van fotograaf Erwin Olaf

Begin van de zoektocht

In 2018 zijn we gestart met de zoektocht naar deze 'highlights' in de depots en schappen van onze vestigingen. Veel kunstwerken zijn opnieuw door onze handen gegaan, bekeken en beoordeeld.
 

Wat maakt een kunstwerk een kerncollectie-stuk? 

Kandidaat voor de SBK-kerncollectie wordt je niet zomaar! Je moet lef uitstralen, kwaliteit hebben en een bijzondere onderscheidende plek innemen in de collectie. Je behoort als kunstwerk niet tot dertien in een dozijn, maar valt op door bijv. materiaalgebruik, onderwerp of thema.We zijn ook op zoek gegaan naar de verhalen achter deze kunstwerken en/of achter de kunstenaar die het gemaakt heeft. Wekelijks komen er kunstwerken bij en ontdekken we meer verhalen.

We willen je graag met de kunstwerken uit de kerncollectie vertellen wie we zijn en waar we voor staan.
 

Berend Strik

Bekijk dit filmpje van kunstenaar Berend Strik.

Verschillende deelcollecties

De SBK-kerncollectie is in 3 deelcollecties onderverdeeld: Artistiek, cultureel en bijzondere enkelingen

1. Artistiek

Dit zijn de kunstwerken met internationale of nationale waarde, bijv. werken van kunstenaars die opgenomen zijn in interessante collecties of werken die een sleutelpositie vormen binnen het oeuvre van een bepaalde kunstenaar. Voorbeelden zijn het werk van Claudy Jongstra, Lilly van de Stokker en Mustafa Maluka.

 


Mustafa Maluka

2. Cultureel

Dat zijn de kunstwerken met een meer regionaal of lokaal karakter, bijv. de kunstenaar Theo Niermeijer. In Amsterdam een hele bekende kunstenaar die werk maakt van artistiek hoogwaardige kwaliteit, maar niet nationaal doorgebroken is. Maar ook de Dordtse schilders, die een aparte groep vormen binnen de regionale hedendaagse schilderkunst.

3. De bijzondere enkelingen

Deze tref je zeker niet aan in andere collecties. Hiertoe rekenen we de werken die geen enkele rol spelen in de kunsthistorie, maar wel een hoog curiositeitsgehalte bezitten, zoals bijvoorbeeld 'Het tabernakel' van Ernest Laeven.

Ernest Laeven

  

SBK heeft ruim 40.000 uitleenbare kunstwerken in haar totale collectie van circa 4.500 verschillende kunstenaars, verzameld in een tijdsbestek van ruim 6 decennia. Daarin bevinden zich unieke stukken behorend tot verschillende stromingen en perioden binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis.
 
De kerncollectie is de pijler van onze gehele collectie; de kunstwerken die hier onderdeel van zijn, vormen zogezegd de kwalitatieve highlights. De kernwerken uit de SBK-collectie van kunstenaars die in de loop der tijd zijn uitgegroeid tot (inter)nationale en regionale namen binnen de kunstwereld, vormen ook een kwaliteitsmeting voor de aankoop van nieuw werk van een nieuwe lichting kunstenaars.
 
Begin van de zoektocht
 
Ruim een jaar geleden zijn we gestart met de zoektocht naar deze 'highlights' in de depots en schappen van onze kunstuitleenvestigingen. Veel kunstwerken zijn opnieuw door onze handen gegaan, bekeken en beoordeeld.
 
Wat maakt een kunstwerk een Kerncollectie-stuk?
 
Kandidaat voor de SBK-kerncollectie wordt je niet zomaar! Je moet lef uitstralen, kwaliteit hebben en een bijzondere onderscheidende plek innemen in de collectie. Je behoort als kunstwerk niet tot dertien in een dozijn, maar valt op door bijv. materiaalgebruik, onderwerp of thema.
 
We zijn ook op zoek gegaan naar de verhalen achter deze kunstwerken en/of achter de kunstenaar die het gemaakt heeft.
 
Wekelijks komen er kunstwerken bij en ontdekken we meer verhalen.
 
We willen je graag met de kunstwerken uit de kerncollectie vertellen wie we zijn en waar we voor staan.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net