< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

Kim Dijkstra

Ik vertel verhalen

Ik houd ervan om een mythe te creëeren binnen de grenzen van de werkelijkheid.

Gebruikmakend van een breed  scala aan media, veelal fotografie, video en installatie, laat ik datgene zien wat bijna onwerkelijk lijkt, maar toch ongemanipuleerd is.

Door de wereld om me heen te onderzoeken en elementen daarvan op een onverwachte manier te tonen, zoek ik naar een mysterieuze kwaliteit binnen de werkelijkheid. Vaak plaats ik me in de rol van een ontdekkingsreiziger. Ik observeer en doe verslag aan het thuisfront.

 

Ik doe mijn eigen stunts

Verbeelding en conceptueel begrip kunnen voor mij nooit de plaats innemen van de ervaring die het maakproces oplevert, terwijl vakmanschap zonder verbeelding geen kunst zou zijn. Door zoveel mogelijk onderdelen zelf te maken ontstaat er een dynamische interactie tussen concept en en creatie. 

 

Mijn werk is beïnvloed door wetenschappelijke ontdekkingen, klassieke landschapsfotografie en hedendaagse beeldschermervaringen, zoals computer games en films. Door de laag van werkelijkheid toe te voegen aan deze, tot de verbeelding sprekende, ervaringen laat ik ze tastbaar worden.

 

Aisha Fouad

Over mijzelf:

Voordat ik naar de kunstacademie ging heb ik vijf jaar lang op kantoor aan de Zuid-As gewerkt als advocaat. Daar leerde ik dat ik een dagdromer was. Tijdens de academie was dagdromen een thema dat steeds terugkeerde in mijn werk. Ik kwam erachter dat dagdromen echter geen doel mag zijn, maar dat het een middel is. Een middel om dichter bij het zelf te komen. Voor mijn eindexamenproject 'Voor de Lucht' heb ik geprobeerd om een ruimtelijke stilte neer te zetten, waarbij ik de drang om de bezoeker te laten dagdromen volledig heb losgelaten.

Synopsis 'Voor de lucht':

De installatie is een compositie voor de lucht als metafoor voor de onzichtbare, interne ruimte van onze gedachten. Om te dromen, moet men dromen met substanties, niet met objecten. Ik koos daarom als substantie het element lucht als uitgangspunt voor de installatie. Ook al is lucht onzichtbaar, het is constant in beweging in de ruimte. De installatie is een uitnodiging om stil te zitten en de sensatie te ervaren van de zachte deining van de lucht. Wat er vervolgens in de gedachten van de bezoeker omgaat, kan ik niet voorspellen. Het is gebleken dat de installatie 'Voor de lucht', met haar abstracte ruimte, de zachte bewegingen, de lichtinval en de transparantie mensen in gedachten tot rust brengt waardoor ruimte ontstaat voor een vrije gedachtengang.

 

Reacties in de pers en van bezoekers:

'De ruimte van Fouads presentatie is ingericht als een ode aan de lucht waarin die gedachten tot stand komen. Als je gaat zitten op een van de lage bankjes, ben je plotseling geïsoleerd van de hectiek in het gebouw, je kijkt tussen de lappen door en ziet de tussenliggende lucht die voor een zacht briesje zorgt', - Esmee Postma van Museum Booijmans Van Beuningen in de Groene Amsterdammer.

'Ik droom mijn eigen dromen, zittend tussen deze ingevulde bladzijden van een boek' - Salie van der Wal, literatuurwetenschapper.

'Voor de lucht biedt de toeschouwer uitzicht op rijen zachte stof die, bevestigd aan het plafond, meebewegen op het ritme van de in de ruimte aanwezige luchtstroom. Het is een kalme en poetische installatie die de bezoeker tot rust laat komen.' Nicky Heijmen, docent Willem de Kooning Academie.

 

Open:
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net