< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Eindhoven

Boudewijn Wolthuis
10-01-2015 / 21-02-2015

 In de vestiging van Kunstuitleen SBK Helmond is vanaf zaterdag 10 januari t/m 21 februari een expositie te zien van de Groningse kunstenaar Boudewijn Wolthuis (1949). Zijn abstracte, zeer kleurrijke tekeningen uitgevoerd in gemengde techniek, tonen een fantasiewereld, waarin dieren, fabeldieren, menselijke wezens en ogen de hoofdrol spelen. Dit moderne, recente werk van Wolthuis, waarin de beelden zowat over elkaar heen tuimelen, toont een hoge mate van eigenheid en dat is een kwaliteit die niet vanzelfsprekend is.

test
test
test
test
test

Als een kunstenaar ervoor kiest om op het Groningse platteland te gaan wonen en werken, dan kan dat verschillende dingen betekenen. Voor Boudewijn Wolthuis kan dit te maken hebben met het kiezen voor een stille buitenwereld omdat een onrustige binnenwereld alle aandacht vraagt.
Zijn werk loopt haast over van energie. Als beelden over elkaar heen kunnen tuimelen, dan is dat bij zijn tekeningen het geval. Kijken naar zijn tekeningen betekent kijken naar een veelheid van vormen en kleuren. Dieren hebben de voorkeur, fabeldieren, verzonnen dieren die weliswaar verwijzen naar herkenbare wezens, maar die te bijzonder zijn om er echt op te lijken. Af en toe zijn er menselijke wezens, vrouwen vooral. Voor hen geldt hetzelfde. Ze zijn te afwijkend om gewoon te zijn. Kennelijk wil de kunstenaar, dat de toeschouwer een fantasiewereld betreedt, een wereld die veraf lijkt te staan van het leven van alledag, die in ieder geval veel kleuriger is.
Opvallend is hoe vaak zijn beelden vervuld zijn van ogen. Ze kijken je vanuit allerlei hoeken en allerlei situaties aan. Starend, doordringend. Ze lijken je te dwingen zelf met meer ogen te kijken. Dan zie je dat die vrolijke dieren soms gevaarlijke trekjes krijgen en dat er bijzondere relaties zijn tussen de afgebeelde wezens. Je vraagt je af of het dieren zijn of mensen. Dan wordt die ogenschijnlijk onschuldige fantasiewereld vervuld van erotiek, maar ook van wanhoop, van onmacht en onvervuld verlangen. Dan wint de inhoud het van de vorm.
Het is niet gemakkelijk het werk van Boudewijn Wolthuis te plaatsen. Het doet nog het meeste denken aan het vroege werk van COBRA, ook al is het grote gebaar minder aanwezig.

Open: woe - za 12.00 - 17.00 uur
Van 16 t/m 29 okt is de vestiging gesloten.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord