< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam Zuid

Frans Horbach
15-10-2014 / 29-10-2014

Etalage expositie

In deze tentoonstelling worden grafische werken van Frans Horbach getoond. Het gaat om werken die reeds tot de SBK-collectie behoren.

test
test
test
test

Na de middelbare school monsterde Frans Horbach aan op een vrachtschip met bestemming Brazilie en emigreerde al op jonge leeftijd naar San Francisco. Hij studeerde kunst en architectuur aan de universiteit in Berkeley en reisde verder de halve wereld rond. Horbach woonde voor langere tijd in Peru en Mexico, waar hij het werk van Rivera en Orozco leerde kennen. Zijn belangstelling voor oude culturen en indianengemeenschappen in Latijns Amerika dateert uit die tijd - ontmoetingen die een blijvende bron van inspiratie betekenden voor de ontwikkeling van zijn kunstenaarschap. Horbach zegt zelf dat hij gedurende zijn omzwervingen in de oorspronkelijke woongebieden van de indianen ontdekte dat "het landschap gehuld is in mysterie en dat de waarneming niet alleen te maken heeft met kennis en geheugen, maar ook met het vermogen tot verbeelding".

Het werk van Horbach wordt gekenmerkt door de heldere vorm, kleurrijke beeldtaal die niet zelden verwantschap laten zien met stromingen binnen de traditie van de moderne abstracte kunst. Zijn langdurig verblijf in Amerika verklaart zijn affiniteit met de typisch Amerikaanse school van lyrisch abstracte schilderkunst. Tegelijkertijd toont zijn werk ook invloeden van zijn langdurige reizen in niet- Westerse landen en zijn ontmoetingen met andere culturen een bron van inspiratie gebleven - met name is hier ook de esthetische sensibiliteit van de traditionele Japanse kunst als inspiratiebron herkenbaar.

Open: -
SBK Zuid is per 1 okt 2019 gesloten.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord