< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam Zuid

Oldenhof en Oldenhof
28-09-2014 / 26-10-2014

Schilderijen van Erik Oldenhof en beelden van Ben Oldenhof.

Opening op zondag 28 september vanaf 15.00 u

Jan de Bruin - DG2005 - Acryl\/doek - 100 x 80 cm
Jan de Bruin - Territorium 1999 - DG2005 - Acryl\/doek - 100 x 80 cm

Ben Oldenhof

 

Ben Oldenhof maakt al 25 jaar beelden van staal.

In de 90er jaren werden deze sculpturen vaak 'zwartgebrand' of hij liet het blanke ijzer zien.

In het begin van de nieuwe eeuw vat hij zijn sculpturen in een frame en begint hij te experimenteren met een andere "huid", verzinken of juist laten roesten. Deze beelden kunnen buiten staan.

De laatste jaren experimenteert Ben Oldenhof met epoxy, waardoor hij zijn sculpturen een nieuwe huid kan geven in verschillende kleurtonen waar het ijzer nog doorheen schemert.

Maar hoe het oppervlak ook verschilt, de beelden zijn altijd krachtig en monumentaal.

De SBK toont werken uit deze verschillende periodes.

 

Erik Oldenhof

 

Wie goed oplet ziet al snel de zinderende emotie in het werk van Erik Oldenhof. Maar niet meteen. Eenvoud is immers de kracht van de Amsterdamse kunstenaar. In zijn lijnschilderijen streeft hij ernaar om met minimale middelen een maximaal schilderkunstig rendement te halen. Die kracht van de beperking is al eerder vertoond. Zoals in de Minimal Art en de Fundamentelle schilderkunst in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw. Oldenhof gaat echter een flinke stap verder.

Als je de moeite neemt om in zijn schilderijen te kruipen zie je dat zijn focus op het schilderkunstige proces kenmerkend is voor al zijn werk. Elk schilderij moet gelezen worden. In de composities van recente schilderijen komen relaties voor met vroeg grafisch werk en met de opleiding tot bouwkundig tekenaar. In het kleurgebruik zijn referenties aanwijsbaar met de werkzaamheden die de kunstenaar vroeger deed in de witwasserij van zijn vader. In doeken waarin de diktes van de horizontale lijnen variëren liggen landschappelijke connotaties voor de hand. Zijn schilderijen gaan over het proces van schilderen, van overschilderen, toevoegen en weglaten, oppervlak en diepte, licht en schaduw, sporen trekken en ontsporingen veroorzaken, orde scheppen en de bewuste verstoring daarvan.

Van een afstand lijken Oldenhofs doeken slechts te bestaan uit strenge, wetmatige en rationele lijnstructuren. Maar van dichtbij zinderen en vibreren de doeken met hun dikke verflagen uitbundig. Onregelmatigheden en rafelige randen onderstrepen dat de abstracte vormen niet door een machine, maar door een mens van vlees en bloed.

Open: -
SBK Zuid is per 1 okt 2019 gesloten.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord