< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

De boodschap van Kofi Setordji

Rond 1496 maakte Albrecht Dürer de houtsnede ‘The Four Horseman of the Apocalypse'. Het zou één van zijn beroemdste werken worden. Zijn interpretatie van het Bijbelse Boek van de Openbaringen zou veel navolging krijgen.
Kofi Setordji (1957) maakte er recent een installatie van met houten beelden. Hij plaatst het verhaal letterlijk in de ruimte, zodat de kijker het kan ervaren. Daardoor wordt de inhoud moeilijker te ontkomen, hij wordt indringender, emotionerender. Een aantal jaren geleden zei de kunstenaar in een interview, dat hij in de eerste plaats een mens is, "that is my only fixed identity. I can change myself into an African, Frenchman or an Englishman. That is only a formality, a matter of a passport. I can always change my nationality, my social identity. But I can't change the fact that I am a human being."

Impliciet geeft hij hiermee aan, dat hij meer is dan een kunstenaar uit Ghana. Hij is een kunstenaar die past in een internationale traditie waarin ook voorgangers als Albrecht Dürer zijn opgenomen. Zijn beeldtaal is in principe voor iedereen te begrijpen. Die beeldtaal ontkent zijn afkomst, zijn roots niet, maar ze wordt bewust naar een universeler niveau getild. De inhoud van zijn werk is echter meestal onlosmakelijk met Afrika verbonden. De installatie die Setordji nu in Amsterdam laat zien, verwijst naar de situatie in Darfur. Daar worden vele duizenden mensen door Arabische milities van hun woongrond verjaagd en de dood in gedreven, terwijl de wereld passief of, op zijn gunstigst, machteloos toekijkt. De vier Bijbelse paarden - wit, rood, zwart en beige - staan symbool voor deze situatie, zijn symbolisch voor de veroorzakers van de dood. Setordji's boodschap is duidelijk.

Kofi Setordji werd beroemd met zijn genocide monument. Dat is ontstaan uit woede over de dood van honderdduizenden Rwandezen in 1994, het gevolg van een stammenoorlog die mogelijk was omdat ‘de wereld' niet ingreep. Een grote installatie opgebouwd uit een aantal beeldengroepen en objecten. Indrukwekkend als geheel, zonder de protserigheid die veel monumenten uitstralen. Dat komt omdat de verschillende onderdelen fragiel en kwetsbaar zijn. Hij gebruikte er natuurlijke materialen als hout en klei voor, aangevuld met gevonden voorwerpen. Ook zijn kleurgebruik is daar debet aan. Hij geeft in het monument niet alleen de slachtoffers een gezicht, maar ook de politici, de rechters en de (passieve) getuigen. Daardoor creëert hij een ongemakkelijke spanning binnen het geheel.

Het is geen monument dat plaatsgebonden is. Het is zo vervaardigd, dat het op allerlei plaatsen in de wereld geïnstalleerd kan worden. Dat was een belangrijk uitgangspunt voor Setordji. Als de noodzakelijke mensen niet op fatale momenten naar Afrika komen, dan komt Afrika met de gevolgen van die houding naar de mensen toe. Dat past tevens in zijn filosofie dat rampen als deze overal plaatsvinden, niet alleen in Afrika. "Let's come face to face with it and see that this is the way we are. Maybe one day we will come into terms with it. If we know ourselves, couldn't we better people? And live better on this earth?"

Kofi Setordji heeft een boodschap. Die boodschap wil hij overbrengen, omdat hij niet anders kan. Hij doet dat met (beeldende) middelen en thema's die aansluiten op of passen in een internationale (kunst)context. Daardoor weet hij dat hij een groot publiek bereikt. Tegelijkertijd voorkomt hij zo de ééndimensionaliteit van de prediker en de politicus.

Tekst: Rob Perrée, maart 2008 - foto’s: Rob Moorees

Open: op afspraak
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net