< terug naar het overzicht


SBK showt wandkleden uit eigen collectie
12-04-2020 / 16-04-2020

SBK viert dit najaar haar 65-jarig bestaan met een expositie van unieke, nog niet eerder tentoongestelde wandkleden.

In april alvast een voorproefje van deze expositie. De basis van deze expositie is een groot aantal bijzondere, monumentale wandkleden, gemaakt in de jaren ’70 - ’90, die SBK in haar collectie heeft. Bij schoonmaak en restauratie van deze kleden, werd zij verrast door de kwaliteit en kunsthistorische waarde ervan en besloot in het kader van haar 65-jarig bestaan in 2020 hier een tentoonstelling mee te maken.

Verrassend zijn de meterslange zijden gordijnstoffen uit de Mazzo-serie van Jeroen Vinken met poëtische taferelen. Lengte en soepel vallende plooien kenmerken ook de doeken van Annie Vriezen. Marianne Souerbren en Nel Bottema hebben juist weer een pure en robuuste uitstraling waarbij de structuur bepaald wordt door natuurlijk materiaal als vlas, wol, bast, katoen en veren. Heel anders qua uitstraling is het geel-zwarte wandkleed van C. Snoei met een schilderachtige toets. Philip Boas gooit het qua techniek over een heel andere boeg. In zijn kleden zie je inheemse patronen als tatoeages, uitgevoerd met de eeuwenoude batiktechniek.
 

AG Lichtveld
AG Lichtveld

Herwaardering

Beeldende kunst en textielkunst zijn lange tijd gescheiden werelden geweest. Hoewel sinds de jaren ’60 de emancipatie van textiel als volwaardig artistiek medium plaatsvond, bleven kunstenaars die vanuit de fiber-art textielwerk maakten in de marge opereren. De actuele belangstelling voor textiel in mode, interieur en kunst heeft het tij gekeerd en beleeft een revival. Eigenlijk zijn wandkleden nooit helemaal weggeweest, maar worden in deze snelle, onzekere tijden waarin technologie een steeds grotere rol speelt en we behoefte hebben aan materialen die warmte en geborgenheid uitstralen, opnieuw gewaardeerd.

Deelnemende kunstenaars:

Philip Boas, Nel Bottema, Marion Gadiot, Claudy Jongstra, A.G. Lichtveld, Marianne van Uden Haselhoff, Marietta Veldhuizen, Jeroen Vinken, Annie Vriezen, Susan Sieger Pfeiffer, C. Snoei, Marianne Souerbren, Babette Treumann, Lilly van der Stokker, Will Vaes en Maria Westra. 

 

Open:
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net