< terug naar het overzicht
Joris Kuipers, Jürgen Reichert en Martha Scheeren
20-12-2019 / 18-01-2020

Van 20 december t/m 18 januari 2020 presenteert SBK Breda het werk van Joris Kuipers, Jürgen Reichert en Martha Scheeren. Werk over kleur, licht en ruimte met een zeer betaalbare prijs. 

 

Joris Kuipers
Joris Kuipers
Joris Kuipers
Joris Kuipers
Joris Kuipers
Joris Kuipers
Jürgen Reichert
Jürgen Reichert
Jürgen Reichert
Jürgen Reichert
Jürgen Reichert
Jürgen Reichert
Martha Scheeren
Martha Scheeren
Martha Scheeren
Martha Scheeren
Martha Scheeren
Martha Scheeren

Joris Kuipers
De reliëfs zijn geproduceerd met een laser cut techniek waardoor een identieke vorm en compositie ontstaat. De unieke tekening wordt aangebracht door deze met de hand te beschilderen. Joris Kuipers (1977) werd opgeleid als schilder: na een bachelor-studie in Arnhem sloot hij in 2003 een masterstudie af aan het Frank Mohr Instituut in Groningen.

Kuipers experimenteert met kneedbare dragers als klei en laser cut techniek. Hiermee componeert hij samengestelde beeldvlakken, die niet langer plat zijn maar in drie dimensies gekromd, en die zich voor en achter en naast elkaar, boven elkaar en onder elkaar verdringen. Soms tilt Kuipers die vlakken als het ware óp van de wand, waardoor reliëf-achtige composities ontstaan; soms ook dwarrelen ze vanaf de wand naar beneden en naar voren, waardoor ze de ruimte in stromen, naar je toe. De laatste tijd experimenteert Kuipers ook met dergelijke constructies die zich volledig van de wand lijken los te zingen en vrij in de ruimte hangen. Of liever: daarin lijken te zweven, schijnbaar gewichtloos, schijnbaar zonder orde of systeem.

Jürgen Reichert
De lichtobjecten van Jürgen Reichert (1969) zijn gemaakt van siliconen, textiel en pigment. Hij bouwt de objecten laagje voor laagje, bolletje voor bolletje op, in een zelf ontwikkelde techniek. De lichtobjecten zijn allemaal uniek, omdat Reichtert geen mallen gebruikt. De structuren zijn afgekeken van de natuur. Reichert bestudeert bloemen, zeewezens en allerlei andere organismen van dichtbij. Maar de uiteindelijke ontwerpen berusten geheel op zijn eigen fantasie.

De Lichtwezens bestaan uit licht, ze gloeien als het ware op van binnenuit, als een gloeidraad. De lichtobjecten lijken te leven met hun lange tentakels die zo zouden kunnen gaan bewegen. Ze lijken op bloemen, zacht wuivende waterplanten of enorm uitvergrote micro-organismen en hun aantrekkingskracht is groot – ze moeten gevoeld en geaaid worden. Ze zijn zacht, rubberachtig, warm en kriebelig.

Martha Scheeren 
Martha Scheeren (1958) studeerde van 1976 tot 1981 aan de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Na het voltooien van haar kunstopleiding heeft zij van 1981 tot 1984 een opleiding gevolgd tot docent kunstgeschiedenis en tekenen. Momenteel woont en werkt Scheeren in Amsterdam. 

Het werk van Scheeren gaat over kleur en licht. Met haar oeuvre wil zij kleur als een optisch verschijnsel - als eigenschap van licht - neerzetten. Kleuren die vibreren, waardoor het lijkt alsof de werken zelf de bron van het  licht zijn. Zodra kleuren bij elkaar in de buurt komen, gaan ze wederzijds relaties aan. Er zijn sterke en zwakke tinten en elke kleur heeft zijn eigen eigenschappen. Er zijn kleuren die andere nuances verdringen of gebruiken terwijl anderen elkaar juist ondersteunen of versterken. Gedirigeerd door Scheeren bemoeien de kleuren in haar werken zich eindeloos met elkaar.

Open: do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net