< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam KNSM

SBK Sprouts Young Talents 2019
13-10-2019 / 27-10-2019

Van zondag 13 -27 oktober vindt bij SBK Amsterdam KNSM en de aansluitende Loods 6 de zesde editie plaats van de jaarlijkse overzichtsexpositie SBK Sprouts Young Talents met nieuw werk van de beste afstudeerders van de Nederlandse kunstacademies 2018.

Met dit podium wil SBK jonge kunstenaars een springplank bieden en de eerste stappen in hun  kunstenaarspraktijk vergemakkelijken, door hen onder de aandacht te brengen bij een groot publiek. Voor het publiek een geweldige kans om in één expositie de selectie door de curators van SBK, de beste talenten uit honderden ‘graduates’ van de 11 meest toonaangevende Nederlandse kunstacademies bij elkaar te zien.

SBK SPROUTS 2018 IN DE MEDIA. 
Feel the vibes van de Sprouts 2018 opening (met dank aan Yorinde Yulan!)

CATALOGUS EXPOSITIE 2018
Elk jaar komt bij de tentoonstelling een catalogus uit met een overzicht van de geselecteerde kunstenaars. De catalogi zijn te koop in onze SBK-vestiging aan de KNSM-laan voor € 4,00.

Lieneke Hulshof - en Marwan Bassiouni
Anna Milena Bouwma
Gerard Hofland - Jan Steenman
Marina Heuvelman
Quentley Barbara

Deelnemende kunstenaars Sprouts 2019
De namen van de deelnemende kunstenaars worden zodra we de academies hebben bezocht, bekend gemaakt. 

Deelnemende kunstenaars Sprouts 2018
Søren Koni Andersen, Quentley Barbara, Maja Bolier, Marwan Bassiouni, Milena Anna Bouma, Koos Buster, Lex Chen, Lois Cohen, Roos van Dijk, Ersin Eken, Roman Ermolaev, Hrafnkell Guðmundsson, Tamar van Haastrecht, Goya Heeren, Marina Heuvelman, Willem Holtrop, Miyuki Inoue, Yara de Kok, Britte Koolen, Eva Kreuger, Willemijn Louws, Jildau Nijboer, David Noro, Romee van Oers, Liesbeth Piena, Katri Paunu, Perrine Philomeen, Andriana Plagketi, Lana Prins, Judith Roux, Joana Schneider, Debbie Schoone, Nikki Selser, Manju Sharma, Emma Smids, Joran van Soest, Jef Stapel, Jan Steenman, Emilio Timp, Huub Vlemmings, Liza van Vliet, Timothy Voges, Mirjam Vreeswijk, Jur de Vries, Jorrit van de Waal, Amanda van Wijk. 

Randprogrammering
Zoals elk jaar heeft Sprouts heeft een uitgebreide randprogrammering voor zowel de deelnemende kunstenaars als het publiek, in de vorm van een speeddate event met professionals uit de kunstwereld, een art crit, dagelijkse rondleidingen en een event i.s.m. de Young Collectors Circle.

Jong talent in kunsthistorische context
Het werk van de ‘graduates’ wordt gepresenteerd in samenhang met (kern)stukken uit de rijke SBK-collectie, die in meer dan 60 jaar is opgebouwd. Door het werk van jong talent naast stukken uit de SBK-collectie te plaatsen, ontstaan intrigerende overeenkomsten.

Hoe uiteenlopend de presentaties van de jonge kunstenaars ook zijn, wat betreft thema-, materiaal-, compositie- en kleurkeuze, ze passen in een traditie –of ze nu een tegenreactie op zijn of een verwijzing naar werk van voorgaande aanstormende talenten.

Kunstprijzen
Tijdens Sprouts worden twee kunstprijzen uitgereikt: de SBK Sprouts Young Talent Award  en de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs

SBK Sprouts Young Talent Award
De SBK Sprouts Award wordt uitgereikt aan een in 2018 afgestudeerde kunstenaar die volgens de jury het meest voldoet aan de hierboven gestelde criteria. De winnaar wordt bepaald door het artistieke team van SBK en een externe jury die dit jaar bestaat uit Alex de Vries (zelfstandig auteur, curator en uitgever, oprichter Metropolis M) en Lieneke Hulshof (hoofdredacteur Mister Motley). In 2017 waren dat Véronique Baar (QKunst) en Niels Post (kunstenaars en oprichter Trendbeheer). De motivering voor het instellen van deze nieuwe prijs, is dat er in Nederland geen landelijke kunstprijs (meer) bestaat voor net startende, net afgestudeerde kunstenaars.

SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs
De doelstelling van de SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs is het stimuleren van jonge kunstenaars. Dit wordt gerealiseerd door middel van het toekennen van de jaarlijkse SBK Otto Hetterscheid Stimuleringsprijs door de Stichting Otto Hetterscheid i.s.m. SBK. De prijs bestaat uit een expositie in een van de galeries van SBK, publiciteit en aankoop van werk. In de expositie zal het werk van de winnaar worden getoond samen met werk van de kunstenaar Otto Hetterscheid.

Locatie
Loods 6 - ingang vestiging SBK KNSM
KNSM-laan 307-309
Amsterdam

Open: din - vrij 10.00 - 18.00 uur
zat & zon 11.00 - 18.00 uur
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord