< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

Schoutens werd geboren op het eiland Java. Op 9-jarige leeftijd vertrok hij samen met zijn ouders naar Nederland. “Ik ben nooit losgekomen van de kleurenpracht van Java. Voor mij zijn de westerse kleuren te hard, te strak, te actief. De Javaanse kleuren, maar ook de Oosterse verstillen meer.” In zijn collages is Schoutens op zoek naar rust, stilte, een plek om in rond te dwalen. Hoewel hij houdt van uitbundige felle kleuren, zoals rood en geel, probeert hij ze te verzachten door bruin- en groentinten te gebruiken.
 

Zijn collages zijn nooit abstract. Het zijn landschappen en interieurs. Schoutens maakt gebruik van verschillende perspectieven. “Waar je ook staat, links, rechts van of boven het werk, overal kun je een ingang vinden. Zo kun je je ogen laten ronddwalen in mijn werk, als ware het een visuele reis.” Het werken met verschillende verdwijnpunten geeft zijn collages een ruimtelijk effect.
 

Louis Schoutens kijkt graag naar Japanse houtsneden. “Die kimono’s, het zijn net landschappen. De rust die van deze kunstwerken afstraalt, vind ik prachtig. Dat statische, stille en onbeweeglijke probeer ik ook in mijn collages te bewerkstelligen”. Daarvoor maakt hij gebruik van allerlei soorten papier. Hij knipt stukjes uit bijvoorbeeld tijdschriften en legt ze op en naast elkaar. “Het is net schaken, ik verschuif ze net zolang totdat ik het gewenste resultaat heb bereikt. Hoewel het misschien niet zo lijkt, ben ik er soms heel lang mee bezig. De ene keer lukt het me in een uur, maar er zijn ook werken bij waar ik al een half jaar aan werk. Ik ben een perfectionist.”
 

Schoutens leest veel poëzie en luistert graag naar kamermuziek van Haydn, Mozart en Beethoven. In de poëzie bewondert hij de kunst van het weglaten. “Een goed gedicht kan veel meer zeggen dan een roman en bestaat uit verbrokkelde beelden die samensmelten.” Dat fragmentarische komt overeen met de techniek die Schoutens gebruikt, scheuren of knippen van papier van verschillende herkomst en die vervolgens weer tot één compositorisch geheel samenbrengen. Ook het meeslepende van de kamermuziek, waar je rustig vanuit je luie stoel naar kunt luisteren, inspireert Schoutens. “Onrust, rust, het wordt steeds afgewisseld en toch is het geheel een eenheid, net als bij mijn collages. Ik probeer eenzelfde speelsheid in mijn werk te creëren door verschillende kleuren en perspectieven te gebruiken.”
 

De rust waarnaar Schoutens op zoek is, houdt verband met zijn kinderjaren. Van 1942 tot 1945 zat hij samen met zijn ouders in een Jappenkamp. Als kind wilde hij al kunstenaar worden. “Wanneer ik de situatie niet aan kon, zocht ik naar rust. Ik had geen speelgoed in het kamp. Wel had ik een stokje, waarmee ik kraste. Zo kon ik mij enigszins afsluiten. Dat verleden wil ik met rust laten. Misschien ben ik daarom in mijn werk niet op zoek naar al te veel dynamiek, maar juist naar stilte, iets waarin je kunt ronddwalen.”


Tekst: Corien van Eyck van Heslinga

 

Open:
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net