< terug naar het overzicht
It’s primary time
09-08-2018 / 22-09-2018

Rood. Geel. Blauw. De drie primaire kleuren, welke ook wel het ‘gezicht’ werden van de kunstenaarsbeweging De Stijl, met leden als Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld.

Cornelis Verkley - Compositie (1971)
Cornelis Verkley - Compositie (1971)
Cornelis Verkley - Compositie nr. 2
Cornelis Verkley - Compositie nr. 2
Peter Regt - Indruk
Peter Regt - Indruk
F.J. Halewijn - Electronic Flash
F.J. Halewijn - Electronic Flash
E.A. van der Grijn - Wall mayo (1977)
E.A. van der Grijn - Wall mayo (1977)
Jaap Mulder - Isostasie
Jaap Mulder - Isostasie
Dirk-Jan Ribbeling - Zonder titel 3
Dirk-Jan Ribbeling - Zonder titel 3

De Stijl
En zo archetypisch als die drie kleuren, rood, geel en blauw lijken voor de stroming, zo uiteenlopend waren de ideeën van de verschillende leden. Van Doesburg zag kleur bijvoorbeeld als een essentieel middel om de ruimtelijke ambities van een architect zichtbaar te maken, terwijl Mondriaan door verschillende fases van kleurgebruik doorging: van naturalistisch naar bruin- en grijstinten en van pastelkleuren naar zijn herkenbare primaire palet. Voor Rietveld had kleur een dienende en ondersteunende rol, waarbij hij de perceptie vanuit de waarnemer van belang vond.

De kunstenaars vonden elkaar in het streven om kleur als een autonoom element ‘uit de kunst’ en niet ‘uit de natuur’ te zien, vanuit het idee dat de samenhang der kleuren tot ‘harmonie’ zou leiden. Deze onderzoekende en analyserende blik op kleur van de neoplastici kreeg na de hoogtijdagen van De Stijl veel vervolg. 

SBK Collectie
Ook binnen de eigen collectie zijn werken te vinden van kunstenaars die ieder een eigen onderzoek deden naar de autonome kracht van kleur.

De eigen collectie, in opbouw sinds 1955, kent Nederlandse kunst van kunstenaars die in Nederland werkzaam zijn of zijn geweest. SBK Eindhoven stelt met maandelijks wisselende presentaties de diverse collectie van kunstenaars, stijlen, media en boodschappen voor.

It’s primary time omvat een serie werken waar de primaire kleuren aan ten grondslag liggen; een reeks kleurrijke werken uit de eigen collectie. Met werk van Cornelis Verkley, F.J. Halewijn, E.A. van der Grijn, Peter Regt, Dirk-Jan Ribbeling, A.H. Olthof en Jaap Mulder.

Open: wo - vr 11.00-17.00 en zat 10.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net