< terug naar het overzicht
Hubert Leyendeckers en Marc Volger
07-06-2018 / 06-07-2018

Presentatie met werk van Hubert Leyendeckers (Weert, 1935) en Marc Volger (Geldrop, 1955). Beiden Brabants, en gedreven en onderzoekend in iedere fase van hun kunstenaarschap.

Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Hubert Leyendeckers
Marc Volger
Marc Volger
Marc Volger
Marc Volger
Marc Volger
Marc Volger

'Hubert Leyendeckers: onderzoek naar ruimte en natuur
De thematische keuze van de Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers is overduidelijk: al zestig jaar werkt hij in stilte aan een oeuvre waarin de ruimte en de natuur worden onderzocht. Leyendeckers is al sinds zijn jeugd gefascineerd door de ruimte. Opgroeiend in Weert, waar van luchtvervuiling destijds nog geen sprake was, keek hij al naar de sterren. 

Het zette hem aan tot nadenken over de onmetelijkheid van het heelal en de nietigheid van de mens. Op zijn 12e zag hij wat schilderkunst kan doen: van dichtbij zag hij punten en kloddertjes verf, van veraf een landschap. In zijn atelier begon hij stukjes van het heelal te onderzoeken, met diezelfde punten en klodders verf.

Grotendeels schildert Leyendeckers op houten panelen waarop hij de abstracte beelden, die grenzen aan het figuratieve, laat ontstaan. Na ruim zestig jaar onderzoekt hij nog altijd nieuwe plekken in het heelal.

Stedelijk Museum Breda toont op dit moment een overzicht van zijn werk in de tentoonstelling ‘True Beauty – Op de grens van kunst en wetenschap.

Timo de Rijk, directeur Design Museum Den Bosch, schreef onlangs in kunstpublicatie Zuiderlucht: "Niet veel minder dan een kunsthistorische ontdekking is (...) het werk van de Bredase kunstenaar Hubert Leyendeckers (1935), dat centraal staat in True Beauty. Op de grens van kunst en wetenschap."

Ondanks het feit dat Leyendeckers' werk het atelier zelden verlaat, heeft SBK een behoorlijk aantal van zijn werken in de collectie.

Marc Volger schilderde aanvankelijk figuratieve voorstellingen naar de werkelijkheid. Geleidelijk ontwikkelde hij zijn huidige, soms abstracter vormentaal. Het werk van Volger is een mengeling van beelden uit herinneringen en van metaforen, die worden gevoed door verschillende associaties.

Zijn materiaalgebruik is gevarieerd: verf, papier en pigmenten worden door elkaar of gelaagd toegepast. De werken worden samengesteld uit schijnbaar losse delen, die zich op meerdere manieren laten duiden. Beurtelings kan eenzelfde vorm een oog, een vrucht of een borst zijn. Het is een netwerk van onderwerpen die associatief verbonden zijn in melancholie, vergankelijkheid of schoonheid.

Dualiteit
Het werk van Volger heeft een dualistisch karakter, zowel in onderwerp als in uitvoering. De thematiek van Volger raakt aan de schaduwzijde van het bestaan, dat het zien en ervaren kleurt en belast. Volger: "De kortstondigheid is geplaatst naast het eeuwige goud en de ondoorgrondelijke schoonheid van de natuur." 

Open: op afspraak
wo - vr 11-17 en zat 10-17
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net