< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Eindhoven

Jessica Muller
05-04-2014 / 03-05-2014

Het werk van Jessica Muller (1963) zuigt de toeschouwer bijna letterlijk naar binnen. Het materiaalgebruik, de compositie en kleur hebben een grote aantrekkingskracht en dienen als een poort naar een andere wereld.. En niet alleen haar grote doeken hebben deze kracht, ook op klein formaat blijft de intentie overeind. Je bent je als kijker bewust van de nieuwe sensatie die Mullers werken teweeg brengen. Een plezierige ervaring waar je meer van wilt.

Jessica Muller is aanwezig bij SBK Helmond op zaterdag 5 april, vanaf 15 uur. U bent van harte welkom!

test
test
test
test
test
test
test
test
test

Jessica Muller schildert abstract-intuitief. Zij draait haar werk vaak om, op zoek naar een nieuwe ruimte en ontwikkeling. Na haar studie Schilderen en Monumentale Vormgeving aan de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten in Den Haag heeft Muller zich verdiept in theater lichttechniek en documentaire maken. Deze (vak)cursussen hebben Muller nog bewuster gemaakt van de manier waarop licht en diepte een plat vlak vorm kunnen geven. Haar reizen en werkperiodes in landen als India, China en Macedonië zijn van invloed op het kleurgebruik in haar huidige werk.

Zelf zegt zij over haar werk: ‘In mijn schilderijen ben ik op zoek naar het autonome beeld. Ik werk vanuit het niets: leegte, betekenisloos zijn. Er is geen vooropgezet plan, geen beeld om naartoe te werken. De onthechting van het plaatje. Op zoek naar het bestaan van de 'niet-vorm'.?Een transcriptie voor leegte. Is leegte plat of juist multi-dimensionaal??In het proces is er geen bepaling over onder en boven, links of rechts. Het is vechten met de materie om een andere laag te bereiken. Heen en weer tussen versobering en het vuur van kleuren.

Mijn schilderijen gaan over het schilderen met olieverf op zich. Als daad en als reis. Het is een zich steeds herhalende daad, ieder schilderij opnieuw. De daad speelt zich af op het moment van handeling. Er is geen vooruitzicht hoe het moet worden. Slechts beelden die ik wil vermijden (…..) De tijd maakt de lagen, die werken als coulissen die over elkaar heen schuiven en ruimte suggereren. Betekenisgeving ga ik uit de weg. Ik zie mijn werk als een individuele kwestie. De enige te benoemen factoren zijn de zo nu en dan dunne draadlijnen in geometrische vorm. Een uitspraak, tegengesteld aan dat wat er is. Het is een focus, richter van de aandacht, “Kijk daar of juist ernaast”, als een poort tussen de toeschouwer en de wereld van het schilderij. Het geeft een extra, anders onzichtbare, ruimte of dimensie aan.’

Open: woe - za 12.00 - 17.00 uur
Don 4 april is de vestiging gesloten.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord