< terug naar het overzicht
Els Botman | The Sun Project
22-10-2017 / 26-11-2017

Laatste kans! Op zondag 26 november is de finissage van de  expositie The Sun Project van Els Botman.

Je bent vanaf 15.00 uur van harte welkom. 

Met de fotoserie 'The Sun Project', een 'ongoing project' dat ontstaan is in 2013, houdt Els Botman zich bezig met het afbeelden van de zon. De foto’s zijn opgebouwd vanuit een fonkelende kern, die omgeven wordt met concentrische cirkels. Deze verschillend gekleurde cirkels waaieren zich tot aan de rand van de foto uit. Het oppervlak van de gedrukte afbeeldingen doet denken aan die van pastel- of krijttekeningen, waardoor de foto een heel eigen kenmerkende textuur krijgt.

Elke afbeelding heeft een eigen kleur, die lijkt te vibreren, zich lijkt te bewegen; iedere kleur straalt het leven uit. Els Botman gebruikt heel bewust de tegenstelling tussen koude en warme kleuren, om daarmee het menselijk oog te prikkelen, zodat het oog het gevoel krijgt in het beeld gezogen te worden. De relatie die daarbij ontstaat tussen kijker, ruimte en kleur, doet denken aan de monochrome/eenkleurige vlakken op Mark Rothko’s schilderijen.

De kunstwerken weerspiegelen Els Botman’s ideeën over het leven; al het levende bestaat uit energie, licht en frequentie. Het is de kunstenares gelukt om deze energie met haar camera te vangen en heeft daarmee de essentie van ons bestaan – het licht als symbool voor het leven – op een intense en krachtige wijze weten vast te leggen.

Sun Project
Sun Project
Els Botman
Els Botman
Els Botman
Els Botman
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project
Els Botman - The Sun Project

‘He who solves the mystery hidden in our sun has solved the mystery hidden behind the cosmos’. – Rumi

‘De Zon – dat Ben Jij’, - Els Botman

In 2013 begon Els Botman de zon te fotograferen tijdens een reis door Oost-Europa. De daar verzamelde beelden vormden de aanzet voor ‘The Sun Project’, bestaande uit individuele fotobeelden en een video-installatie.

Met haar ‘Sun Project’ speelt Els in op de cruciale relatie die bestaat tussen het oog en licht, waarbij het oog als instrument dient om de helende kracht van licht te ontvangen: ogen zijn niet alleen het venster van de ziel, maar ook het venster waardoor licht naar binnen reist. De magische werking van licht wordt zichtbaar in het kleurenspectrum dat Els als een prisma vangt met haar camera, waarbij iedere frequentie/ golflengte weer een andere kwaliteit spiegelt en aanraakt in de toeschouwer. Deze aanraking wordt daarnaast nog verhevigd door de sterk vibrerende kracht die uitgaat van de zonnen die na langere observatie lijken te bewegen. Dat is geen toeval: heel bewust zet Els de taal van beweging in met als uitgangspunt en visie dat alles energie en continue in beweging is. De werken van Els Botman worden vergeleken met Rothko’s schilderijen: het zijn zeeën van kleur, waarbij de toeschouwer wordt uitgenodigd zich open te stellen voor een dimensie die voorbij gaat aan de ratio en appelleert aan de ‘sixth sense’: we enter a place where the outside world ends and a new world begins.

It is wonderful to realize that the presence of light has no beginning and no end; neither does it have any boundaries. With no up, no down, no inside or outside, it permeates everything that is.

 

Open: op afspraak
wo-vrij 11.00-18.00 Za+zo 12.00 -17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net