< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam Zuid

Ben Guntenaar en Cécile van Hanja
22-10-2017 / 26-11-2017

De kleurrijke architectonische vormen in de schilderijen van Cécile van Hanja gaan een mooi samenspel aan met de serene geometrische sculpturen van Ben Guntenaar.
 

Ben Guntenaar - Zonder titel
Ben Guntenaar - Zonder titel
Cecile van Hanja - Japanese house, 2015
Cecile van Hanja - City by night, 2007
Cecile van Hanja - Twin houses, 2017
Cecile van Hanja - Pink space, 2016
Cecile van Hanja - Surrounding buildings, 2010
Ben Guntenaar - Zonder titel
Ben Guntenaar - Zonder titel

Cécile van Hanja

De geometrische constructies van het modernisme waren van oorsprong tekens van vooruitgang en voorspoed en van een geloof in een maakbare ideale maatschappij. Tegenwoordig lijkt het utopisme definitief tot het verleden te behoren. Politieke ideologieën zijn gesneuveld en de globalisatie heeft de machtstructuren in de wereld sterk bepaald. Chaos, ontworteling, vervreemding en verlies van eigen identiteit zijn hiervan een direct gevolg. Ik ben gefascineerd door het modernisme en het verloren ideaal die het symboliseert.

In mijn schilderijen omhullen de modernistische constructies echter geen hoop maar leegte en werkt de architectuur als symbool van vervreemding.
Binnen de structuur van herhaalde façades van glas en beton wordt een onzekere wereld geschapen. Een veelkleurig labyrint van vlakken en doorkijkjes waarvan het niet geheel duidelijk is of het binnen of buiten is. De vraag rijst of we als toeschouwer deel uitmaken van deze structuur of buitengesloten zijn, of te wel kan ons privé leven wel deel uitmaken van deze anonieme constructies? De dunne doorschijnende verflagen versterken het dieptegevoel en de verwarring. De transparante muren en vloeren met reflecties in de tegenoverliggende wanden geven weinig houvast, je voelt geen vaste grond meer onder je voeten. De perspectieflijnen en verdwijnpunten, als rationele ijkpunten leiden naar een irrationele manier van kijken. Een bepaalde ruimte kan alleen nog maar ervaren worden en te aanvaarden ,zonder deze logisch te beredeneren.
Verwarring en onzekerheid die onze tijd kenmerkt in de constructies van een veloren gegane moderne wereld.


Ben Guntenaar

De in 2009 overleden Beeldhouwer Ben Guntenaar is vooral bekend geworden om zijn uit natuursteen vervaardigde abstracte verstilde sculpturen. Sommige beelden zijn stoer, maar ook subtiel en behouden daardoor hun kwetsbaarheid. De vorm van de beelden ontstaat door zagen en kloven en het gebruikmaken van de effecten daarvan. Het steeds opnieuw rangschikken van volumen en het verdelen van de steen is kenmerkend voor Guntenaar’s werk. Een bijzonder werk van Ben Guntenaar staat op het Muzenplein in Amsterdam-Zuid, geplaatst tijdens het 700-jarig bestaan van de stad. Maar ook in andere steden en openbare plekken is werk van hem terug te vinden.

 

Open: woe - zat 11.00 - 18.00 uur

Vanaf 5/8/2018 is SBK Kunstuitleen & Galerie 18 op zondag gesloten.
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2018 SBK design by manoverboord