< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

Hoewel Machyta Oko Giebels (Nijmegen, 1978) zich in diverse disciplines uitdrukt - foto’s, schilderijen, zeef- en andere drukken, lichtwerken etc. - laat hij in deze tentoonstelling (2014) vooral ‘sculptings’ zien. Dat zijn werken die het midden houden tussen een schilderij en een wandsculptuur. Hij schildert en drukt op en krast vervolgens in een soort cement (mortel in combinatie met pigmenten en bindmiddelen). Het resultaat zijn tactiele reliëfschilderijen die doen denken aan historische grottekeningen. Evenals Tabor verbeeldt Giebels vooral mensen, maar bij hem zijn het veelal slachtoffers van geweld en van machtspolitiek. De massamedia leveren hem daarvoor, gevraagd en ongevraagd, een eindeloze stroom voorbeelden. Zijn afkomst – zijn vader vluchtte uit Equatoriaal Guinee - is af te lezen uit een serie portretten en ‘faces’ van bekende (Frederick Douglas o.a.) en onbekende zwarten. Vaak op een monochrome ondergrond. De serie is een indirecte zoektocht naar zijn eigen identiteit. De foto’s die hij maakte in Equatoriaal Guinee, zijn daarentegen een documentair verslag van de cultuur die hij via zijn vader heeft meegekregen. Ze zijn een bestaansbewijs.

Tekst Rob Perree, 2009

Machyta op Youtube

www.machyta.com

Admire Kamudzengerere (Zimbabwe, 1981) sloot eind 2013 zijn residency van twee jaar af aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten te Amsterdam. Hij heeft zijn verblijf in Nederland verlengd. Hij exposeerde eerder in Galerie 23 met landgenoot Gareth Nyandoro, die begin dit jaar resident is aan de Rijksakademie.

Citaat uit de catalogus Rijksakademie 2013:

"Admire Kamudzengerere interrogates contemporary political, economic and societal issues, often concerning cultural identity and social hierarchies. His paintings,  prints, videos and installations are vehicles through which he makes these realities tangible and function as a mirror that we look into to get a deeper understanding of human behaviour. His works form a chessboard in which he positions the present in relation to repeating histories and mythologies."

Meer informatie over Admire Kamudzengerere:

ZAM Magazine en Interview Admire Kamudzengerere met VPRO De Avonden

 

 

Open: op afspraak
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net