< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam KNSM

Bas Losekoot | the Urban Millennium Project
21-05-2017 / 18-06-2017

Met trots presenteert SBK Galerie 1 ‘the Urban Millennium Project’ van fotograaf Bas Losekoot. Voor het eerst is een overzicht te zien van dit ambitieuze fotoproject. 

Volgens een rapport uit 2007 van de Verenigde Naties telde de aarde in dat jaar 3.3 miljard mensen in een stedelijke omgeving, bijna de helft van de totale wereldbevolking. Dit intrigerende gegeven greep Losekoot aan voor een uitgebreid en avontuurlijk fotografieproject. Vanaf 2011 bezoekt hij de dichtstbevolkte steden ter aarde, van Sao Paulo tot Mumbai, om de gevolgen van urbanisatie en het effect van bevolkingsdichtheid op de mobiliteit van mensen vast te leggen. Die mensen zijn in zijn foto's net als de steden, altijd onderweg en in transitie. Losekoot is geïnteresseerd in hoe wij ons tot de stad verhouden, tot elkaar, en vooral, tot onszelf.

Tijd voor een boek 
De opening van de expositie is tevens het startschot voor een crowdfunding actie om een fotoboek van dit project te kunnen realiseren. Bij de expositie zal voor dit doel een special edition worden uitgegeven. Tijdens de opening is de eerste editie geveild door veilingmeester Paulina Cramer, verbonden aan Christie's Amsterdam. De opbrengt van de veiling en de verkoop van de special edition komt geheel ten goede aan het boek. 

Bas Losekoot (1979), die in 2001 afstudeerde aan de opleiding 'Fotografische Vormgeving' aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en recentelijk een Master Degree behaalde in 'Photography and Urban Cultures' aan Goldsmiths, University of London, fotografeert, met sociologisch inzicht, dagelijkse mini-ontmoetingen op drukke knelpunten in de stad. Door zijn dramaturgische benadering van de straat, worden kleine gebaren verheven tot theatrale gebeurtenissen. Werkende met cinematografische technieken lijkt hij straat-fotografie opnieuw uit te vinden.

Onderdelen van zijn project zijn reeds te zien geweest in BOZAR in Brussel, PhotoIstanbul , New York Photo Festival en Villa Perochon in Frankrijk. Vanaf 21 mei is bij SBK voor het eerst een unieke selectie uit het gehele the Urban Millennium Project te zien.

Voor meer informatie the urbanmillenniumproject.com. 

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds voor de Kunst.

 

 

Bas Losekoot -
Bas Losekoot -
Bas Losekoot -
Bas Losekoot -
Bas Losekoot -
Bas Losekoot -
Bas Losekoot -
Bas Losekoot -

Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2013 SBK design by manoverboord