< terug naar het overzicht
Jolanda van Gennip & Sander Reijgers
18-03-2017 / 29-04-2017


De tentoonstelling wordt zaterdag 25 maart, om 15 uur, in aanwezigheid van de kunstenaars geopend. U bent van harte welkom!

'SPACE OF TIME'

Met trots presenteert SBK Breda Jolanda van Gennip en Sander Reijgers. Twee schilders met abstract, gelaagd en kleurrijk werk. Behalve deze overenkomsten zijn er ook interessante verschillen; in aanpak, materiaal en criteria bijvoorbeeld.

Jolanda van Gennip vertelt over haar werk: ”Tijdens het werken ben ik niet bezig met figuratie of abstractie, wat ik schilder komt voort uit een mentaliteit, een houding t.o.v. verf en het eerder geschilderde. De materie, tactiliteit, de kleur, het methodisch opbouwen van de lagen verf. Het is een langdurig proces, zodat het doek geschiedenis krijgt, de verf zijn natuurlijke loop. Uiteindelijk is het werk af als het een zekere stralingskracht bereikt heeft. De verf ontstijgt zijn materialiteit. Het is een intensief, bijna meditatief groeiproces. 
Ik maak geen series, ik werk niet aan de uitdieping van een bepaalde inhoud, techniek of werkwijze. Elk doek heeft zijn eigen noodzaak. Elk doek is een reis naar binnen, daar groeit het en slibt het aan, en na vele transformaties verschijnt het uiteindelijke beeld, wat de uitkomst is van een natuurlijk proces.”

Sander Reijgers schildert volgens een aan zichzelf opgelegde methodiek. In een geduldig proces worden monochrome lagen verf over elkaar gezet. De verfbehandeling, en het experimentele  gebruik van verfrollers, zorgt voor structuur, reliëf en karakter. Het resultaat zijn abstracten met een organisatie die enigszins doen denken aan natuurlijke fenomenen zoals schimmel, gesteente of koraal. Dit, ondanks de onderliggende 'plastic' kleuren in acrylaat verf -wat feitelijk een kunststof polymeerhars is- én gebruik van bouwmarkt gereedschappen.  
Deze vergelijking met de natuur, is ook terug te zien in de tijdsduur van het maakproces. Geen 'snelle halen, gauw thuis', maar zeer geduldig, laag voor laag, wordt het schilderdoek steeds verder afgedekt, waardoor een nieuwe huid ontstaat en het platte vlak tot bijna een object verwordt. Het werk krijgt een vanzelfsprekend uiterlijk en ontstijgt de menselijke handeling, zonder dat het zijn ontstaansgeschiedenis prijsgeeft.

Open: op afspraak
do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net