< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

LAURENT MALHERBE
 
De Twilight Zone van de binnenhuis architectuur         
'Een bepaalde beoefenaar van de architectuur heet een architect.' – Wikipedia
 
“De vroegste overleveringen over architectuur stammen van de Romein Vitruvius, volgens hem is de architectuur gestoeld op drie principes: schoonheid (Venustas), stevigheid (Firmitas) en bruikbaarheid (Utilitas). En wordt omschreven als de balans tussen deze drie elementen, waarbij geen van drieën overheersend is ten opzichte van de andere twee.
Op mijn werk zijn deze criteria niet van toepassing. Ik maak architectonische bouwsels die ruw en schetsmatig van aard zijn. Non-descripte plekken die grotendeels op locatie tot stand komen. Hierin ensceneer ik onvolkomenheden en tijdelijke noodoplossingen. Met name mijn laatste werken, uit de Lech Premium serie,  laten zich lezen als zetstukken in een tragikomedie over een eeuwigdurende hoofdpijn verbouwing.
Deze werken vinden hun oorsprong in een jeugd herinnering. Mijn vader werkte als verkoper bij een van de eerste bouwmarkten van Heerlen. In zijn vrije tijd was hij een gedreven amateur acteur, regisseur, toneelschrijver en decorbouwer. Ik mocht vaak mee naar repetities, bouwde mee aan decors en op zaterdagen ging ik mee naar zijn werk. Toen daar begin jaren 70 een showroom met badkamers en keukens werd ingericht gingen in mijn beleving deze twee werelden naadloos in elkaar over.  In zekere zin ben ik dan ook geboren met een baksteen in mijn maag*.
De klussende mens, met zijn doe het zelf verbouwingen, hanteert over het algemeen een nogal eigen interpretatie van de principes van Vitrivius.  Op het moment dat hij aan de slag gaat maakt hij als het ware keuzes voor de eeuwigheid. Deze blijkt achteraf vaak tijdelijker dan gedacht.  Aldus treedt het sneeuwbal effect van zijn eeuwigdurende queeste naar perfectie in werking. Uitglijders en voltreffers scheren hierbij rakelings langs elkaar. Een verschijnsel dat ook wel De twilight-zone van de binnenhuis architectuurgenoemd.”

*Vlaams spreekwoord

© Laurent Malherbe, 2016
 
 
STIJN ELSHUIS

Stijn Elshuis stelt zich de vraag: hoe verhoudt de mensheid zich tot de natuur, en welke rol krijgt deze in een veranderende, technologische wereld? De mens heeft de natuur nodig om te overleven. Denk aan de voorziening van zuurstof, water en voedsel. Maar er is ook een noodzaak in cultureel opzicht. Zo speelt de natuur een grote rol in de overlevering van verhalen en mythes. 
In de moderne wereld wordt ‘de natuur’ steeds meer gezien als attractie,  voor  toerisme en recreatie. Maar wat gebeurt er als we ons begeven in een niet-aardse omgeving? Zoals het geval zal zijn wanneer de mens ooit naar Mars verhuisd; hebben we dan genoeg aan een simulatie van de natuur zoals we die kennen?

Met dit uitgangspunt bouwt Stijn aan een nieuwe natuurlijke omgeving, een kunstmatig bos. Onder andere bestaande uit grote fotoprints op dibond, met kleurrijke coniferen, sparren en fruitbomen. Onderdelen van een verder uit te bouwen wereld. “Ik ben op zoek naar de grens tussen kunstmatigheid en natuurlijkheid. Ik vind het bijvoorbeeld interessant, om me af te vragen of mijn werk als foto's van bomen beschouwd kunnen worden. In werkelijkheid zijn het gemanipuleerde foto's van schaalmodellen. Dus zijn ze ver verwijderd van oorspronkelijke bomen. Maar toch appelleren ze aan een soort oergevoel...” 
Deze kijk op de frictie tussen maakbaarheid en natuurkrachten kan volgens Stijn ook breder getrokken worden. “Ik denk dat het ook kan gaan over plastische chirurgie, of het idee dat we allemaal zullen leven in een virtuele wereld”. Maakbaarheid komt in verschillende verschijningsvormen en blijkt een onuitputtelijke bron van inspiratie.

Open: op afspraak
do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net