< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

SBK Breda toont het werk van 3 kunstenaars die allen uit Breda komen. Behalve deze overeenkomst, is ook de gemeenschappelijke fascinatie voor fotografie, architectuur en schilderkunst duidelijk te herkennen.

Femke Dekkers bakent met de fotocamera delen van ruimtes af. Binnen de kaders die hierdoor ontstaan maakt ze al zoekend composities die een frontaal en uitgebalanceerd geheel opleveren. Door haar keuze voor analoge fotografie werkt ze naar de spaarzame momenten van de ‘klik’ toe en lijkt het soms meer alsof ze aan het schilderen is dan aan het fotograferen, met de ruimte voor de lens als het lege doek. Ze probeert de spanning voelbaar te maken tussen haar verlangen naar een ideaal en de onmacht dit ideaal te verwezenlijken. Die onmogelijkheid ligt ten grondslag aan haar werk: de tragiek van het streven, wat altijd resulteert in het net-niet-volmaakte.

Alhoewel Anne Vincent Dijkstra foto’s gebruikt voor zijn schilderijen, beschouwt hij zichzelf niet als fotorealist. “Ik ben geïnteresseerd in de versplintering van een herkenbare vorm tot iets abstracts. Een foto van een puinhoop of een kubistisch schilderij maken ongeveer hetzelfde duidelijk, namelijk dat figuratie nooit anders is dan een zekere mate van herkenbaarheid. De verfvlekken die ik schilder voegen zich samen tot een herkenbaar beeld in het oog van de toeschouwer, terwijl versplintering en fragmentatie juist aan de basis staan.”

De schilderijen van Ruth de Vos gaan over de identiteit van de mens in het digitale tijdperk. Wat is de invloed van computertechnologie op ons beeld van de werkelijkheid en dat van onszelf? Ons leven raakt steeds meer verweven met (computer-)technologie, zowel virtueel als fysiek. Hoe verhouden mens en machine zich tot elkaar nu de machine steeds menselijker wordt en de mens machinaler? Het computerscherm is ons venster op de wereld, dat is dan ook de plek waar de ideeën voor de Vos’ schilderijen ontstaan. De ruimtevullende machines uit de begindagen van de computer dienen als metafoor voor de huidige relatie tussen mens en machine. Op die manier, is een portret van de computer, ook een portret van onszelf.

Open: op afspraak
do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net