< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

Eveline Braak (Alkmaar 1976) rondde in 2000 haar kunstopleiding af aan de HKU in Utrecht en werd in 2011 genomineerd  voor de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst.  

In haar werk focust Eveline zich op het pure schilderen waarbij ze primaire vormen uitbuit in verf en compositie, gebruik makend van gelaagdheid, dekking, transparantie en verftoets. Op deze manier creëert ze met platte vormen een gevoel van diepte en dynamiek; een schilderlandschap waarin vormen en kleuren een relatie met elkaar aangaan.

Wanneer je haar zou vragen aan welke kunstenaars of stromingen zij zich verwant voelt, zou ze zelf zeggen dat ze onder de fundamentele schilderkunst valt. Hierin staan basisprincipes zoals vorm, kleur, formaat en schildertechniek centraal, waarbij het schilderproces voorop staat. 
Net als andere kunstenaars werkt Eveline in reeksen. In haar atelier liggen de doeken meestal op de grond als ze er aan werkt. Het ene doek inspireert het andere. Daarbij werkt ze op diverse formaten. Op het kleine formaat werkt ze veelal met collage technieken in reeksen van 10 a 15 doeken. Daar kan ze vrij snel op werken en experimenteren met een thema. Op de grote canvassen maakt ze de vertaalslag van het experiment  uit het kleine werk en werkt ze dit uit in grote gebaren met diverse soorten verf en lak. 

Aan deze zorgvuldigheid van componeren beleeft  ze veel plezier. Het zijn niet zomaar vormen en kleuren op een doek; het is een zoektocht naar balans en harmonie tussen de verschillende ‘vorm/kleur-entiteiten’ in een abstract landschap. Een landschap dat bestaat in onze gedachten en waar we zelf óók in zouden kunnen bestaan.

© 2016, Ankie Vanderfeesten

Wil van Blokland
Klei is interessant materiaal; het is zacht, kneedbaar, vormbaar met je handen; het wordt ook warm als je er mee bezig bent. Het contact tussen klei als materiaal en mens is in die zin zeer direct aanwezig.

Tussen mensen onderling is het echter zoeken hoe contacten zijn en verlopen, wat daar de essentie van is. Die zoektocht naar de essentie van het menselijk contact vertaalt Wil van Blokland in abstracte objecten. Hierbij gaat ze uit van elementaire vormen zoals capsules, ovalen, ringen of soms gewoon een aardappel. Het abstraheren helpt haar om de complexe wereld te begrijpen.

De fascinatie voor menselijke verhoudingen en innerlijke belevenissen ontstond bij haar al in haar vroege jeugd en uitte zich in de jaren daarna in haar opleidingen respectievelijk Culturele Antropologie in 1972 gevolgd door twee lerarenopleidingen.
Sinds 7 jaar werkt ze twee maanden per jaar in de porseleinhoofdstad van de wereld, Jindezhen in China. Een tweede thuis waarbij de cultuur en de know-how in deze Chinese stad haar inspireren tot contemplatieve beelden.

In 35 jaar tijd heeft Wil van Blokland een imposant oeuvre opgebouwd zowel in vrij werk als in werk in opdracht. 

 

Open: op afspraak
do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net