< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

De tentoonstelling wordt zaterdag 21 november, om 15 uur geopend, in aanwezigheid van beide kunstenaars. U bent van harte welkom!

In de galerie van SBK Breda, presenteren Joris Ringers en Marije Vermeulen recente schilderijen. Het begrip 'schilderij' is hier echter minder vanzelfsprekend dan je op het eerste gezicht zou denken. Het frame van het schilderdoek is niet alleen het kader van een beeld, maar ook letterlijk een drager; waarop bijvoorbeeld verf gedrapeerd wordt; of een bewuste markering binnen het grotere geheel van een installatie of assemblage.
Beide schilders benaderen de schilderkunst op een monumentale manier: Joris werkt freelance in decor- en theaterbouw en ook Marije heeft ervaring in mode- en interieur ontwerp. Het idee voor een schilderij wordt eerst ontmanteld, waarna het –in een eigen vorm-  opnieuw wordt opgebouwd. De bouwstenen bestaan daarbij veelal uit (geometrische) kleurvlakken patronen en designs.

Joris Ringers onderzoekt de perceptie en materie van de schilderkunst. Hierbij gebruikt hij zelden kwasten, maar giet hij liters acrylverf uit op niet-zuigende ondergronden. Op deze manier creëert hij zijn eigen bouwmateriaal, als het ware ‘geschilderd’ zeil, waarmee hij zijn schilderijen opbouwt.  Steeds opnieuw zoekt hij de grens op van de technische definitie van een schilderij. Want moet een schilderij bijvoorbeeld bestaan uit opgespannen linnen of katoen? Óf mag de verf ook zonder frame aan een spijker hangen?  En wanneer het schilderij niet aan de muur hangt, maar los in de ruimte staat, wat wordt het dan?
Deze dubbelzinnigheid vormt de aantrekkingskracht van Ringers’werk. Een avontuur dat leidt naar de verborgen mogelijkheden die de schilderkunst nog in zich heeft.

Marije Vermeulen (1976) maakt schilderijen en installaties waarin kleur, energie en helderheid belangrijke aspecten zijn. De strak uitgevoerde vlakverdelingen, vormen en kleurencombinaties vinden hun oorsprong in de werkelijkheid, maar zijn vervormd en ontwikkeld door middel van een uitvoerig schetsproces. In dit proces zijn halveren, kantelen, herhalen en verplaatsen veelgebruikte handelingen. Door uit de schetsen een weloverwogen keuze te maken voor de volgende stap, in plaats van op het doek of de muur te proberen, blijft het werk helder en schoon. 
De bronnen van waaruit de vormen op de werken zijn ontstaan zijn in vergelijking met het uiteindelijke strakke werk, opvallend romantisch. Zo zijn wuivende palmbomen, tropische bloemen, Venetiaanse palazzo’ s en aanmeerpalen, mode en gekleurde strandhuizen een aantal voorbeelden.
In de titels van de werken vind je deze invloedsfeer duidelijk terug.
De tegenstelling in het werk tussen strenge uitvoer en de contrastrijke overdaad van bronnen en kleur levert een beheerst en tegelijk dynamisch beeld op.

 

Open: op afspraak
do en vr 11.30-17.30 en zat 12.00-17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net