< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.


\\\\\    Kunst voor iedereen   ////// 

Idealist Kooistra richtte 60 jaar geleden Stichting Beeldende Kunst  (SBK) op met het gedachtegoed dat kunst voor iedereen toegankelijk moet zijn. De opkomst van deeleconomie initiatieven opereren vanuit dezelfde filosofie en hebben daaraan hun succes te danken, namelijk delen is het nieuwe hebben.  Door dagelijkse omgang met kunst zou men zelfstandiger gaan kijken en denken.

SBK kunstuitleen viert dit 60-jarige jubileum met de tentoonstelling Diamond Rooms, die een mooi overzicht geeft van de verschillende stromingen binnen de kunst tussen eind jaren ’50 en nu. Naast de tentoonstelling is er ook een verdiepend programma met rondleidingen, audiotour app en filmpjes en zijn t
er ere van haar 60-jarig bestaan een aantal prominenten als gastconservator in de omvangrijke SBK-collectie gedoken, op zoek naar verborgen schatten.

 

In korte filmpjes die tijdens de tentoonstelling te zien zijn, lichten de gastcuratoren toe waarom zij bepaalde kunstwerken uit de SBK-collectie hebben geselecteerd.

Audiotour Diamond Stories
Olmo Garcia Koel en Floor van Hulsen van Visionary hebben een audio tour ontwikkeld voor de tentoonstelling Diamond Rooms. Ze hebben ook audiotours voor het Stedelijk Museum gemaakt en ze richten zich op storytelling, educatieve strategieën en het organiseren van pop-up tentoonstellingen in de openbare ruimte. Ze hebben veel enthousiasme en vaak een andere blik op zaken, waardoor er verassende details worden onthuld.

De audiotour leidt je langs twintig kunstwerken. Bij elk kunstwerk hoor je verhalen over de kunstenaar, vanuit een Visionary perspectief. Zo krijg je wat meer achtergrond informatie over de kunstenaars, wie ze waren, misschien in welke tijd ze leefden en wat dat voor invloed had op hun werk.

Diamond Rooms Rondleidingen
Naast de audiotour worden er ook dagelijks rondleidingen gegeven door de samenstellers van de tentoonstelling: De tour neemt je mee langs de mooiste kunstwerken per decennia en geeft een korte omschrijving van de geschiedenis van SBK binnen de desbetreffende tijdgeest. 

Publieksprijs Young Artfund Amsterdam: YAA-P
Stem op je favoriete jonge kunstenaar en laat hem of haar kans maken op ondersteuning van het Young Artfund Amsterdam! 

Op verzoek van SBK heeft Young Artfund Amsterdam (YAA) voor dit jubileum deze publieksprijs ingesteld voor de jonge kunstenaars. Tijdens Diamond Rooms is er speciale aandacht voor werk van ‘nu’. Het werk van 'nu' bestaat uit werk van kunstenaars die dit jaar zijn afgestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie, HKU, Willem de Kooning Academie, Minerva, Frank Mohr Instituut, KABK en het Piet Zwart Institute. Bezoekers kunnen tijdens hun bezoek aan de tentoonstelling een stem uitbrengen op een van de kunstenaars. De winnaar wordt voorgedragen aan de commissie van YAA en maakt daarmee kans op ondersteuning, financieel of in de vorm van diensten, voor het ontwikkelen van een nieuw project. 

Wie heeft de tentoonstelling ontworpen?
Bureau Maurice van Bakel heeft het tentoonstellingsontwerp gemaakt. Acht grote paviljoens van hout en kaasdoek en een ‘sculpturen-catwalk’ zullen de gehele ruimte van Loods 6 bestrijken. De paviljoens gaan via een lange loper die de routing van de tentoonstelling bepaalt, een verbinding met elkaar aan. 

SBK-kunstcollectie 
Zestig jaar nadat Kooistra met schilderijen onder zijn arm door de stad fietste om vijfendertig leners kunst te brengen, is SBK uitgegroeid tot een landelijk netwerk met zes vestigingen. Als ANBI die zonder subsidie opereert, voorziet zij duizenden huishoudens en bedrijven van kunst. Daarnaast organiseert zij meer dan honderd tentoonstellingen per jaar en vormt zo een belangrijk podium voor kunstenaars.

De SBK-collectie die in zestig jaar is opgebouwd omvat meer dan veertigduizend kunstwerken, veelal unieke stukken behorend tot verschillende kunststromingen en perioden binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Van olieverfschilderijen uit de vijftiger jaren tot tekeningen en fotografie van hedendaags talent. Het is de oudste en grootste collectie van alle Nederlandse kunstuitlenen. In 1955 gevormd door een verzameling kunstwerken van Amsterdamse kunstenaars en door allerlei overnames uitgegroeid tot een collectie van nationaal allure: een bijzonder cultureel erfgoed. In de collectie bevinden zich onder meer werken van Jan Sierhuis, Erwin Olaf, Marinus Boezem, Cornelius Rogge, Auke de Vries, Vladimir Zwaagstra, Ed Dukkers, Henri Plaat, Lilly van der Stokker, Sigmund Gudmundsson, Hannes Wallrafen. Joep van Lieshout, Rene Daniels, Meshac Gaba, Andre Volten, Claudy Jongstra, Koen Vermeule, Aad Veldhoen. Martineau, Rob Scholte, Peter Giele en vele andere bekende kunstenaars.


\\\\\\\    INFORMATIE   //////

RONDLEIDINGEN
De rondleiding duurt 45 minuten en start dagelijks om 16.30 uur en in het weekend om 12.00 en 16.00 uur. Aanmelden voor een rondleiding kan via contact@sbk.nl o.v.v. rondleiding Diamond Rooms en de gewenste dag. Er kunnen maximaal 20 personen per rondleiding deelnemen. 

STEMMEN OP YOUNG ARTFUND AMSTERDAM GENOMINEERDEN
Tijdens de tentoonstelling kun je je stem uitbrengen op een van de genomineerde kunstenaars.  

KUNST MEE NAAR HUIS
Wil je direct kunst meenemen om thuis of op kantoor te hangen? Dat kan tijdens je bezoek aan Diamond Rooms. Word je verliefd op een kunstwerk, dan neem je het simpelweg direct mee.

TENTOONSTELLING 
Looptijd: 10 – 22 november 2015 
Locatie: SBK Galerie KNSM/Loods 6, KNSM-laan 307-309, Amsterdam
Openingstijden: din – vrij 10.00 – 18.00, zat en zon 11.00 – 18.00
Meld je aan voor het event
Word vriend op
 Facebook

 


 

 

 

Open: wo-vrij 11.00-18.00 Za+zo 12.00 -17.00
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net