< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

"Tekenen is voor mij een noodzaak. Het spannendste van tekenen is de dingen te reduceren tot een lijn. Het tekenen zelf is uitvinden, bouwen, de constructie maken. De kleuren zijn het overleg tussen de lijnen. Een rozerode warme gloed, die tederheid opwekt of juist een opgewekt ijsblauw.

Mijn tekeningen zijn dragers voor verhalen; de communicatie over en weer tussen mens en dier, mens en natuurkundige verschijnselen zoals bijv. schaduw, de vorming van wolken en de daarbij behorende wens hier aan deel te kunnen nemen. Magische vragen die het leven licht maken.

Ik zie het als opdracht mijn uitgebreide archief, bestaande uit ongeveer 700 computertekeningen, dat ik nu bijna 10 jaar voedt en inzet in mijn werk, zichtbaar te maken voor mijn zoon. In dit archief verschijnen overpeinzingen over het leven als kunstenaar. Elk jaar in de wintermaanden mest ik mijn boekenkast uit en kijk ik wat er allemaal het atelier is binnengeslopen. Alles wat ik niet begrijp krijgt een kleine tekening. Het zijn mijn aantekeningen over het leven. Vanuit dit persoonlijke archief maak ik de start van elke nieuwe tekening. Datgene dat in het archief heeft stilgelegen begint weer een eigen leven in het heden."

Dag en nacht
Guldenaar is een echte werkbij, ze maakt de dagen net zo lang tot ze tevreden is, waarbij haar veelkleurige iPad-tekeningen vlak voor het slapen gaan ontstaan. Het creatieve proces krijgt een boost als blijkt dat de helwitte achtergrond van de iPad niet volstaat als canvas voor haar tekeningen. De iPad opent hiermee een heel nieuw palet voor de kunstenaar, waarbij vlammende kleuren en amorfe vormen je meesleuren een eigen universum in. De rijke kleuren van de iPad-tekeningen zijn op hun beurt een inspiratie gebleken voor het glazuur van de kleitabletten die ook in deze tentoonstelling te zien zijn. 

De werken in deze installatie vertellen op het eerste gezicht ieder hun eigen verhaal. Maar als je langer kijkt zie je verbindingen ontstaan tussen de grottekeningen, de afdrukken van fossiele resten in de klei en de maskertjes met grimmige gezichten. Guldenaar legt hiermee haar liefde bloot voor het archeologische, het fossiele. Daarmee borduurt ze voort op het thema van haar afstuderen: amorf-amfoor-amfibie-amor, wat door haarzelf als een soort mantra bestempeld wordt.

Tekst: Ingrid Guldenaar, 2012

 

Open:
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net