< terug naar het overzicht
Terug naar SBK Amsterdam KNSM

Meer blauw aan de muur
09-06-2015 / 10-07-2015

MEER BLAUW AAN DE MUUR….

Blauw staat voor rust, ruimte en vrijheid. Niet gek dat we verlangend naar de strakblauwe lucht kunnen staren.

In de schilderkunst staat de kleur blauw voor puur of zuiver. Maria zie je dan ook vaak met een blauwe jurk aan.  Blauw speelt eveneens een rol bij het atmosferisch perspectief, een schildertechniek waar vooral door het gebruik van kleur diepte in het schilderij kan worden gebracht. 

Maar wist je  ook dat de kleur blauw het meest gebruikt wordt in de schilderkunst?   Een Zweedse student aan het Karolinska instituut heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de meest gebruikte kleuren in de kunstgeschiedenis.  Martin Bellander  bestudeerde hier ruim 94526 schilderijen (gemaakt tussen 1800-2000) voor en kwam tot de conclusie dat er een stijging was in het gebruik van de kleur blauw . Over de reden kan hij alleen gissen, zo kan het zijn dat een specifieke kleur goedkoper in aanschaf is geweest of dat de kunstenaar er een persoonlijker voorkeur voor heeft. Maar wellicht heeft Picasso’s blauwe periode (1901-1904)  meer invloed gehad dan gedacht?  

De kunstenaars  geselecteerd voor deze online expositie zullen allemaal zo hun redenen hebben gehad, feit blijft dat blauw een geliefde kleur  is.

HAAL DE VRIJHEID IN HUIS EN RESERVEER DIRECT EEN VAN DE KUNSTWERKEN VIA DE ONLINE CATALOGUS.

 

 

test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test

Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord