< terug naar het overzicht
Terug naar Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst

Ryan Oduber The Last Lap
20-02-2015 / 15-03-2015

Thema is het zo belangrijke carnaval voor Aruba en dan specifiek de zogenaamde ‘last lap’ dat een standaardritueel vormt bij elke parade die in de carnavalsperiode wordt gehouden. Typerend voor de last lap is dat aan het eind van elke parade, achter de laatste muziekwagen het publiek de kans krijgt om zelf achteraan te sluiten en mee te lopen. 

test
test
test
test
test
test

Het is een horde mensen, jong en oud die als een massa achter de wagen aan loopt, opgezweept door de muziek, gevoed door drank en de zon en manifesteert zich als een samengebalde seksuele wellust. Het gevoel is tweeledig, ten eerste hebben ze een euforisch gevoel van de parade die ze net gezien hebben en de kans om nu zelf in de parade mee te dansen en ten tweede een gevoel dat dit de laatste kans is, dat zij de laatste groep zijn, vandaar de naam ‘last lap’. Carnaval op Aruba is door mijn ogen een feest waarbij de mensen het geestelijke en lichamelijke uit de kast gooien. Ze trekken letterlijk hun gewone kleren uit en vermommen zich onder een extravagante maskerade, die een euforie opwekt die door alles heen het ultieme gevoel van meedoen in de carnavalsparade vertegenwoordigt. Deze euforie is bijna Goddelijk omdat het de deelnemers steeds dichter bij hun oerdriften laat komen. En de last lap symboliseert dit euforische gevoel helemaal, daar komen de oerdriften explosief tot uiting. Het lopen is geen lopen meer maar tegen andere lichamen aan hangen, duwen, seksuele aanrijdingen, handen en armen in de lucht als een soort victorie symbool a la Jeanne d’Arc. En the last lap geeft het aankomende einde weer van het  euforische gevoel, en dit moet zo lang mogelijk en zo intens mogelijk worden vastgehouden. 

Na deze last lap is het oergevoel dat de carnaval opwekt in die intensiteit van die last lap weer weg en breekt alles weer af, het symbolische ‘vasten’ begint dan, de zonden worden verbrand middels het ritueel van het verbranden van een gigantische carnavalspop de “Momo”. De mensen leggen hun driften weer aan banden en eten en drinken wordt gematigd. En daarna start het opbouwen weer naar de volgende parade het jaar erna. Het is een cyclus waar de Arubaanse mens zich volledig aan over geeft. Anderzijds is de carnaval een economische parade geworden, een puur commerciële exploitatie van drank, drugs en seks. Een verslaving die wordt gevoed door de commercie. 

Open: din - vrij 10.00 - 18.00 uur / zat & zon 11.00 - 18.00 uur
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2019 SBK design by manoverboord