< terug naar het overzicht
Fotografie in SBK Helmond
07-03-2015 / 25-04-2015

Van 2007 tot 2010 werkten Spaarnestad Photo en SBK Amsterdam samen in de tentoonstellingsruimte Galerie 37 Spaarnestad waar foto's uit het archief in het galerieprogramma werden opgenomen door beeldend kunstenaars en fotografen nieuw werk te laten maken met foto's uit het archief. SBK Amsterdam maakte daarnaast ook een aantal mooie thematische fotoselecties en stelden deze beschikbaar voor de collectie van de SBK kunstuitleen.

Enkele van deze foto’s met thema’s als kermis, vervoer en dieren zijn van 7 maart tot en met 25 april te zien, te leen of te koop bij SBK Helmond.

Spaarnestad Heyboer\/Kippen - Poolse bantam, london 7-12-66 - is6001 - Zwart wit foto - 83 x 63 cm
Spaarnestad Heyboer\/Kippen - Poolse bantam, london 7-12-66 - is6001 - Zwart wit foto - 83 x 63 cm

Pers- en documentairefotografie
Spaarnestad Photo is met twaalf miljoen foto's het grootste fotoarchief van Nederland op het gebied van pers- en documentaire fotografie. Een schatkamer vol foto's die een breed beeld geven van de recente wereldgeschiedenis. Vanaf de uitvinding van de fotografie in de 19de eeuw tot aan de start van het digitale tijdperk.

De kern van de collectie is het fotoarchief van de Haarlemse Rooms-Katholieke tijdschriftenuitgeverij De Spaarnestad (het latere VNU), opgericht in 1906 en bekend geworden met bladen als Katholieke Illustratie, Libelle, Beatrijs, Margriet en Panorama. Toen het archief door VNU dreigde te worden opgedoekt, is het in 1986 zelfstandig verdergegaan, waarna er talloze grote en kleine deelcollecties zijn bijgekomen.

Niet alleen materiaal van fotopersbureaus als ANP, 't Sticht en het Nationaal Foto Persbureau, en collecties van bladen als Het Leven, Elseviers Magazine, VT Wonen, Trouw en Het Parool, maar ook werk van diverse (gerenommeerde) fotografen en bijzondere vondsten op zolder van particulieren zijn aan het archief toegevoegd.

De gehele collectie van Spaarnestad Photo is in 2011 ondergebracht bij het Nationaal Archief dat het beheer van de foto's heeft overgenomen. Spaarnestad Photo draagt zorg voor de exploitatie van het materiaal. (tekst: Spaarnestadphoto.nl)

Open: op afspraak
wo - vr 11-17 en zat 10-17
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net