< terug naar het overzicht
Geen werk gevonden.

Publicist Rob Perrée omschrijft in het boek ‘Rust in mijn kop. De tekeningen van Richard Hefti’ de nalatenschap van deze kunstenaar als een wonderlijk, moeilijk te doorgronden maar uitermate fascinerende verzameling. Behalve tekeningen, bestaat deze uit schilderijen, installaties, foto’s en verschillende video’s. Alle tekeningen van Hefti zijn gedateerd op dag en maand. Daardoor wordt duidelijk dat tekenen voor hem een dagelijkse bezigheid was. De meeste van zijn tekeningen zijn 50 x 65 cm of 100 x 130 cm, waarbij zwart-wit overheerst. Qua beeldtaal en inhoud getuigen ze echter van een grote variëteit.

Dat tekenen deed Hefti oorspronkelijk als binnenhuisarchitect. Hij volgde daartoe een opleiding aan de AKI in Enschede. Daar kwam hij in contact met mensen als Aldo van Eyck. In 1964 koos hij definitief voor het vrije kunstenaarschap. Tot begin jaren tachtig werkte Hefti in een stijl die veel verwantschap vertoonde met de conceptuele kunst. Gezien de grote mate van afwisseling in stijlen –sommige werken grenzen aan het realisme- lijkt zijn conceptuele manier van werken niet te berusten op een afgewogen ideologie. “Hefti werd gedreven door een koortsachtige drang om datgene wat ontbrak in zijn persoonlijke leven te compenseren met het maken van kunst”, zo vertelt de Duitse kunstenaar en goede vriend Dieter Hiesserer over de periode waarin deze ‘conceptuele’ werken tot stand kwamen. “Het zichtbare resultaat was daarbij totaal onbelangrijk.”

In zijn kunstwerken probeerde Richard Hefti, nieuwsgierig als hij was, als het ware zijn fascinatie voor (met name) natuurverschijnselen te verklaren. Op sommige momenten vertaalde dat verklaren zich in een fanatiek vastbijten. Het is een vorm van verbetenheid die voortkomt uit zijn privéleven van dat moment (zijn kinderen, relaties, verlatingsangst, onzekerheid en zijn overmatig alcoholgebruik). Hefti moest zichzelf dwingen zijn hoofd erbij te houden, om rust te krijgen. De thema’s waarmee Hefti zich bezighield (tijd, licht, beweging, balans, maar ook dood en relaties tussen mensen) komen in veel uitingsvormen in zijn werk terug.

 

Open:
Schrijf je hier in
voor onze digitale nieuwsbrief.
@deelnemer: is jouw e-mailadres al bekend bij ons?
CONTACT
Tel: +31 (0)20 632 54 92
Copyright © 2021 SBK design by manoverboord
femdom-scat.com
femdom-mania.net