Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

‘HEROES’ – Antoine Timmermans & André Janssens

15/11/2014 - 03/01/2015 @ SBK Breda

Vanaf 15 november presenteert SBK Breda 'HEROES', met het werk van de Tilburgers Antoine Timmermans en André Janssens.

ANTOINE TIMMERMANS

Antoine Timmermans (Tilburg), begint zijn carrière in 1988 als beeldend kunstenaar. Rond 1994 komt hij in de partyscene terecht, als ontwerper voor dragqueens en entertainers, bij o.a. Club Fuck in Tilburg. Zijn idee is destijds, elementen uit de beeldende kunst naar popcultuur te vertalen, wat leidt tot een oneindige bron van inspiratie, ideeën en verrassingen. Na enig succes komt hij ook te werken voor de RoXY in Amsterdam en Danssalon in Eindhoven. Hier begint hij met performances, waarmee hij later ook in het Duitse nachtleven (Keulen) veel bekendheid vergaard.

Inmiddels beter bekend onder de naam CYBERSISSY, zijn wereldbefaamde alter-ego in travo-kunst, beleeft hij zijn grote doorbraak in het drag-performance genre, als hij samen gaat werken met zijn Berlijnse ‘muze’ BAYBJANE, met zijn 149 cm “the smallest drag queen of the world”. Antoine ontwierp haar hele personage. Twee buitenaardse wezens, die met hun grenzeloze creativiteit en hun berekenende grilligheid het internationale party-circuit opzwepen. BAYBJANE werkt op Ibiza, in club Pacha en is het gezicht van Cocoon, de technoclub van Sven Våth.

Tegenwoordig treedt hij minder op en richt zich meer op andere media zoals muziek. Hij noemt zichzelf het liefst een ‘multimedia-kunstenaar’. “Ik ontwerp kleding, optredens, ik schilder, ik maak keramiek en tekeningen”.
Thema’s die Antoine bezighouden in zijn werk, zijn o.a. kunst en prostitutie, de erkenning dat de maatschappij je duwt in de richting van volledige “selfprostitution”. Antoine recycled glamour. Als mensen vragen wat hij maakt, zegt hij altijd: “Ik maak de million dollar look for peanuts… Ik heb een ontzettende hekel aan onbereikbaarheid. Ik wil dat mijn werk bereikbaar is voor iedereen. Dat wil overigens niet zeggen dat ik het voor weinig geld verkoop, maar ik zet bijvoorbeeld wel foto’s van het hele ontwerpproces op Facebook, zodat mensen het  zouden kunnen na maken”.

Lees ook dit VICE interview met Antoine Timmermans

 

ANDRÉ JANSSENS

“Het moment dat ik voor het eerst in aanraking kwam met kunst, was toen ik tijdens mijn pauze –ik werkte destijds bij het Huis van Bewaring- toevallig een museum binnenliep en overweldigd werd door het werk van Willem de Kooning. Het ontroerde me enorm, terwijl ik niet eens wist of ik het nu mooi vond of niet. Hoe dan ook, ik wist zeker dat ik hier iets mee moest doen. Want op dat moment besefte ik dat kunst een medium is om in contact te komen met mensen… Dat is ook wat ik met mijn kunst wil uitdragen. Ik maak schilderijen waarmee ik probeer mensen andere ingangen te geven. Bijvoorbeeld dat je jezelf mag blijven, je je niet laat beïnvloeden en het kinderlijke jezelf mag behouden…”

André Janssens, geboren in Goirle, 1966, begon zijn bokscarrière op 18-jarige leeftijd. De zware bokstrainingen wisselde hij af met schilderen. Het bracht hem ontspanning van lichaam en geest. In 1995 stopte hij met boksen en volgde hij een studie aan de Academie voor Alternatieve Geneeswijzen in Eindhoven, waar hij cum laude afstudeerde. Na enkele jaren zijn eigen praktijk gehad te hebben, maakte hij op 38-jarige leeftijd zijn come back als profbokser. Het verslaan van wereldkampioen Don Diego Poeder op knock out in de eerste ronde, was de kroon op zijn carrière.

Het werk van André heeft door de jaren heen diverse fases ondergaan. Zo begon hij met verhalende schilderijen, bijvoorbeeld over de geboorte van zijn kinderen, de dood van zijn vader en zeker ook zijn bokscarrière.
In een latere fase zijn de verhalen gecomprimeerd tot geabstraheerde amoeben. Het primaire en tweeslachtige van een amoebe vertegenwoordigt voor André de tegenstellingen in onze wereld.
Sinds enige tijd is hij zijn amoebe-collectie aan het voorzien van eenvoudige vleugels, waarmee hij de kracht van de engel wil vertolken. De engel is voor André een leidraad; een krachtbron in het dagelijks leven, maar ook tijdens bokswedstrijden, bijvoorbeeld om een grotere tegenstander te verslaan.
Wars van wat gangbaar is, gaat André zijn eigen weg. Hij werkt doorgaans in hoog tempo met uiteenlopende materialen zoals acrylverf  en acrylaatkit; opgebracht met kwasten, paletmessen, kitspuit, en zelfs met zijn vingers. Hierdoor ontstaat directheid en ritme.
Tegenstrijdigheden in het leven houden hem bezig. Een “Hitlersnorretje” met engelenvleugeltjes. Of is het een “Charlie Chaplinsnorretje?” Snorretjes, hartjes, laarsjes, aureooltjes, borsten en penissen, vagina’s en baby’s: al deze “symbolen”, zoals de kunstenaar ze zelf noemt, zijn bedoeld om de toeschouwer op welke manier dan ook te “triggeren”. Welke invulling geeft de kijker eraan en waarom? Ieder persoon zal hierbij zijn eigen ideeën hebben, voortkomend uit zijn of haar eigen leven en ervaringen.