Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Arjan van Arendonk

06/06/2014 - 27/07/2014 @ SBK Breda

Het werk van Arjan van Arendonk (Waalwijk, 1957) begint bij de vondst van bedrukte stoffen.

Hierbij kiest hij voornamelijk voor patronen met exotische flora en fauna als onderwerp. Deze stoffen vormen de basis voor een onderzoeksmatige wisselwerking tussen de originele textiel illustraties en van Arendonks ingrepen.

Het idee van echt- of onecht komt op meerdere manieren terug in het werk: oorspronkelijk beeld wordt afgedekt of juist in verf geaccentueerd. Hierdoor worden onderwerpen uitgelicht of komt de nadruk juist op patronen of achtergrond te liggen. Overigens gebruikt van Arendonk verf in de breedste zin van het woord: naast acrylverf, eventueel aangevuld met mediums, is gekleurde siliconen een veelvuldig toegepast materiaal. Dit geeft het werk zo’n body dat de schilderijen evenwel als ruimtelijk object beschouwd kunnen worden. De combinatie van decoratieve motieven, zoet kleurgebruik en de saus-achtige toepassing van verf en kit, resulteert in verleidelijke en aantrekkelijke schilderijen. “Dit is net een gebakje”, zoals hij zelf zegt over over één van de kleine werkjes uit de ‘Spring Flowers’ serie.

In samenwerking met een bedrijf dat gespecialiseerd is in gedetailleerde 3D scan technologie, maakte hij een serie schilderijen in oplage waarbij de huid en reliëf van het oorspronkelijke werk minuscuul wordt gereproduceerd. Het idee van kopie versus origineel krijgt letterlijk een nieuwe laag als van Arendonk de geprinte kleuren van tevoren in de computer aanpast. Of wanneer hij bovenop de 3D prints nieuwe lagen verf aanbrengt.