Geef kunst kado met de SBK Kunstbon

Kenneth Beeker: Boundless Mutual Connection Through Art

29/08/2021 - 03/10/2021 @ SBK Galerie 23 Hedendaagse Afrikaanse Kunst KNSM

In deze tentoonstelling worden er recente werken getoond van multidisciplinair kunstenaar Kenneth Beeker (1950).

Kenneth Beeker exposeert met verschillende kunstwerken die hij vanaf 2018 maakte. Centraal staat het project ‘Boundless Mutual Connection Through Art’ dat met het werk ‘Candy Colors over Destruction’ een hommage is aan de Syrische vluchtelingen. Ook is er tijdens de tentoonstelling een presentatie te zien van ‘Het Alternatief Slavernijmonument’ dat Beeker maakte ter vervanging van het monument in het Oosterpark te Amsterdam.

In de expositie staat het project Boundless Mutual Connection Through Art centraal. Beeker vraagt hierbij aandacht voor de vele kinderen die zijn gestorven en gevlucht uit de Syrische stad Homs. Hij maakte het kunstwerk ‘Candy Colors over Destruction’ dat hij beschouwt als hommage aan deze kinderen. Dit kunstwerk bestaat uit 300 op zichzelf staande, unieke, kunstwerken en wordt als zodanig te koop aangeboden aan kunstliefhebbers op verschillende plaatsen en tijden, als een artistieke benadering van het vluchtelingenpad dat wordt bepaald door de grilligheid van het lot. Leidt dit tot enig gevoel van collectiviteit en mede- verantwoordelijkheid, met een eigen dynamiek? Wordt dit kunstwerk ooit weer herenigd?

Tijdens deze tentoonstelling is er ook een preview te zien van Beekers Alternatief Slavernijmonument. Dit, uit twee delen bestaande, sculptuur is een reactie op het Nationaal Slavernijmonument van Erwin de Vries (1929-2018) dat zich in het Oosterpark in Amsterdam bevindt. Beeker hoopt met dit kunstwerk bij te dragen aan een grotere bewustwording van wat hij ziet als het ‘ware verhaal’.

Over het beeld van Erwin de Vries zegt Beeker:

“Het gaat niet alleen over de vorm van een beeld maar ook over de inhoudelijke betekenis. Inhoudelijk verbeeldt het beeld een sprookje dat nooit heeft bestaan. Nooit heeft plaatsgevonden. Die buiten proportioneel euforische vrouw verbeeldt een illusie.”

Het beeld bestaat uit twee delen. Het hangende figuur is geinspireerd op de tekening van John Gabriel Stedman en is omzwachteld met jute en bedekt met Ghanese symbolen. De vogel is geïnspireerd op de Sankofa, een geliefd Ghanees symbool.
Het beeld laat niet alleen de pijn zien, gerepresenteerd door de hangende man, maar de vogel die zich omdraait om zijn verloren ei te vangen is het teken van terugkeer, dat zegt dat het nooit te laat is om een nieuwe weg in te slaan als men zijn fout inziet. “Kijk naar je verleden, dan ken je je toekomst.”

In de rest van de tentoonstelling zijn er werken te zien in een techniek waar Beeker al een paar jaar in werkt. Hij gebruikt voornamelijk jute en plastic als basismaterialen, die hij vaak over elkaar heen aanbrengt waarmee dus letterlijk gelaagde werken ontstaan. Jute is ruw, onbewerkt, en heeft een ouderwetse associatie. Plastic is van nu, heeft een industriële, technische en internationale associatie. Beide materialen hebben los daarvan een artistieke potentie en combineren goed met elkaar. De donkere lijnen en vlekken op de plastic vellen, gaan een dialoog aan met de warme kleuren op jute. Een dynamische interactie tussen het traditionele en het hedendaagse.

Over het kunstwerk Candy Colors over Destruction: dit proces wordt gedocumenteerd op video. De website van de kunstenaar zal functioneren als platvorm voor de onderlinge communicatie over het project. Is het mogelijk om te genieten van een schilderij en geraakt te zijn door het beeld zoals je het voor je ziet, in de wetenschap dat het deel uitmaakt van een groter beeld. Het is andere manier om kunst te ervaren: fysiek, intellectueel en emotioneel.

Criteria voor participatie:
Door aankoop van een kunstwerk dat deel is van `Candy Colors over Destruction`, ga je akkoord met het delen van je email adres met de andere deelnemers. Uitwisseling van e-mail adressen en een kort gesprek is een essentieel onderdeel van dit artistiek experiment. Je stuurt een video selfie van maximaal 10 minuten of staat open voor het geven van een kort interview over wat je vindt van dit kunst project en de aanleiding voor je keuze van het schilderij dat je hebt gekocht. Je gaat ermee akkoord dat je selfie of interview wordt gebruikt in een video productie en publicaties.

Over de kunstenaar:

Kenneth E. Beeker is een Nederlandse multidisciplinaire beeldend kunstenaar en beeldcomponist, geboren in Suriname, woonachtig in Amsterdam. Hij signeert zijn werk als b´ker. Hij begon al op zeer jonge leeftijd met tekenen. Hoewel hij tekenles volgde bij de kunstschilder Nola Hatterman en aan de NIKK kunstacademie, beschouwt hij zichzelf als een autodidact. Na een carrière in het schilderen van reclameborden begon hij in 1973 met het maken van olieverfschilderijen. In 1974 had hij zijn eerste exposities in de zakenvereniging Het Park en hotel Torarica in Suriname. Als spiritueel atheïst, non-conformist en vrijdenker positioneert b’ker zich graag als waarnemer en versterker in deze tijd van overvloed aan beeldinformatie.

 

Kenneth Beeker
detail Candy Colors over Destruction
Kenneth Beeker
detail Candy Colors over Destruction
Kenneth Beeker
Amplifying CNN
Kenneth Beeker
Dancing the Blues
Kenneth Beeker
Maya Angelou
Kenneth Beeker
Candy Colors Over Destruction
Kenneth Beeker
And the earth was full of garbage and void
Kenneth Beeker